5 hartslagzones - Haal meer uit je training

Haal meer uit je training

5 hartslagzones

Sporters kunnen hartslagzones aanhouden om meer uit hun training te halen zoals het verbeteren van de conditie of meer focus op het verbranden van vet.

371 aanbiedingen tot 50% korting

Tips 5 hartslagzones

Trainen met hartslagzones doe je het meest nauwkeurig met een sporthorloge of fietscomputer en een borstband. Sporthorloges en fietscomputers die hartslag via de pols meten kan ook, maar zijn over het algemeen genomen minder precies. Trainingen kunnen worden verdeeld in 5 hartslagzones.

Hartslagzone 1

Warming-up/cooling down (50-60% max HF, kleur grijs)
Deze hartslagzone is effectief voor warming-up / cooling-down, bevordert het herstel en heeft een minimale vetverbranding. De hartslagzone wordt meestal bereikt bij wandelen of licht joggen en moet ook voelen als een lichte inspanning. Hardlopers die goed getraind zijn hebben over het algemeen een hogere maximale hartslag, zij zullen dus ook harder kunnen lopen in deze hartslagzone. De minimale vetverbranding in deze zone noemen ze ook wel aerobe inspanning.

Hartslagzone 2

Hersteltraining (60-70% max HF, kleur blauw)
Deze hartslagzone moet prettig en relatief eenvoudig aanvoelen, maar je bent al wel duidelijk inspanning aan het leveren. Hoewel je ademhaling tijdens het hardlopen hierbij iets korter wordt, is het nog wel mogelijk een gesprek te voeren. Als het goed is kan je dit tempo aardig lang volhouden zonder te verzuren. Een goede zone als je voor vetverbranding gaat!

Hartslagzone 3

Rustige duurtraining (70-80% max HF, kleur groen)
Train je in hartslagzone 3 dan zal je al iets meer buiten adem gaan raken en kan het best worden omschreven als een ‘constante beheerste snelle ademhaling’. Het gesprekje dat je in hartslagzone 2 kon voeren, wordt hier toch al lastiger. Trainen in deze hartslagzone is effectief als je als doel hebt je prestaties te verbeteren voor – bijvoorbeeld – een hardloopwedstrijd.

Hartslagzone 4

Intensieve duur- en tempo duurtraining (80-90% max HF, kleur oranje)
Deze is pittig. Hartslagzone 4 bereik je als je een zware inspanning levert. Ademenen wordt moeizamer en de training voelt als erg intensief. Vanaf deze hartslagzone ga je ook meer melkzuur produceren en heb je dus kans op verzuurde benen. Ze noemen dit ook wel de ‘anaerobe fase’. 

Hartslagzone 5

Tempo duur- en weerstandstraining (90-100% max HF, kleur rood)
Hartslagzone 5 is de zwaarste. Je bereikt hierbij je (vrijwel) maximale inspanning voor ademhaling en spieren. Hardlopen met een hartslag tussen de 90% en 100% van HR-max voelt als uitputtend en je zal snel buiten adem raken. Het is niet aan te raden lang in deze zone te trainen en daarbij waarschijnlijk voor jezelf ook niet eens mogelijk. 

5 hartslagzones delen:

Share on facebook
Share on pinterest
Share on twitter
Share on whatsapp

Voordelig sportelektronica kopen

Je hartslag geeft aan hoe intensief een sportactiviteit is en hoe hard je lichaam moet werken om het vol te houden. Vandaar dat het dragen van een hartslagmeter steeds gebruikelijker is. 

371 aanbiedingen tot 50% korting

Meer trainingtips

Beginnen met mtb - Avontuur en uitdaging
Sportzapper

Beginnen met mountainbiken

Mountainbiken is een leuke sport voor iedereen en je kan zowel fietsen in de winter en in de zomer. Mountainbiken is een sport waarbij je op een mountainbike door ongerepte gebieden en bossen rijdt.

Lees meer »
Beginnen met hardlopen - Loop je eigen afstand
Sportzapper

Beginnen met hardlopen

Wil je graag beginnen met hardlopen? Dan is het van groot belang dat je dit goed aanpakt. Welke schema’s kun je volgen, wat voor soort schoenen heb je nodig en kun je beter binnen of buiten lopen?

Lees meer »

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *