Beginnen met mtb - Avontuur en uitdaging

Avontuurlijke sport

Beginnen met mountainbiken

Mountainbiken is een leuke sport voor iedereen en je kan zowel fietsen in de winter en in de zomer. Mountainbiken is een sport waarbij je op een mountainbike door ongerepte gebieden en bossen rijdt. 

5.335 aanbiedingen tot 80% korting

Tips beginnen met mountainbiken

Om te beginnen is mountainbiken een kwestie van lekker zitten. Het verschil tussen fietsplezier en fietsongemak gaat gepaard met de keuze voor de juiste framemaat, het afstellen van je fiets, een passend zadel en jezelf een goede basishouding aanleren.

1.Uitrusting

Het gebruik van de juiste mountainbike materiaal, kleding en uitrusting zal helpen om je volgende mountainbike rit sneller, veiliger en comfortabeler te maken.

Fietsschoenen

Er zijn fietsschoenen met een harde zool en een plaatje dat je vastklikt in een klikpedaal. Hierdoor blijf je vastzitten in je pedaal en gaat alle kracht efficiënt naar je pedalen. Voor beginnen met mountainbike kun je ook eerst met stevige sportschoenen fietsen.

Fietshelm

Op de mountainbike draag je altijd een fietshelm. Alle argumenten om geen fietshelm te dragen, kunnen de prullenbak in. Je maakt meer snelheid dan op de stadsfiets en fietst over oneffen terrein. Door een klein foutje kun je al naast je mountainbike belanden. Gelukkig zijn de helmen van tegenwoordig superlicht en ventileren ze meer dan voldoende. Last van een helm heb je dus niet.

Fietsbril

Met een goede fietsbril doe je jezelf een groot plezier. In de zomer heb je hierdoor geen last van zonlicht, ‘s winters voorkom je dat regen, modderspetters of zand in je ogen terechtkomen.

Fietscomputer

Wanneer je regelmatig lange afstanden fietst, is het soms handig om je prestaties bij te houden met een fietscomputer. Wil je bijvoorbeeld het totaal aantal gereden kilometers bijhouden? Of wil je graag weten wat je gemiddelde snelheid was gedurende een uitdagende fietstocht? Dan biedt een fietscomputer uitkomst.

Mountainbike

De keuze van je fiets is cruciaal voor beginnen met mountainbiken. Om je eerste MTB-tochten eenvoudiger te maken, kies je best voor een mountainbike die past bij je lichaamsbouw en is aangepast aan jouw niveau. Kijk om te beginnen naar een frame dat past bij je lengte. Neem vervolgens de tijd voor het afstellen van je mountainbike.

MTB-rugzak of bidon

Genoeg drinken is, zoals bij iedere sport essentieel. Neem voldoende water en sportdrank mee. Je kunt kiezen voor een fietsrugzak met watervoorraad of bidons die je op bidonhouders op je frame plaatst. Het voordeel van een rugzak is dat je er ook een reserveband en gereedschap kwijt kunt. Het nadeel is wel dat je rug extra kan gaan zweten. Zorg daarnaast voor iets te eten, een banaan, energiereep of een energiegel doet wonderen.

2. Fietskleding

Geef de voorkeur aan ademende fietskleding die de transpiratie goed afvoert. Bescherm bij koud weer je handen, voeten en hoofd met handschoenen, een muts en overschoenen. De belangrijkste onderdelen van fietskleding zijn:

Thermokleding

Door thermokleding te dragen wordt het zweet van je lichaam afgevoerd, waardoor je niet koud wordt van je eigen zweet. Dit shirt houdt je in de zomer koel en in de winter warm.

Fietsbroek

Door het zeem wat in een fietsbroek zit, krijg je minder snel last van zadelpijn. Daarnaast sluit een fietsbroek goed aan en voert de stof je zweet goed af, wat vervelende schuurplekken voorkomt. Onder je fietskleding hoef je dus ook geen ondergoed aan; dat geeft alleen maar extra irritatie.

Fietsshirt

Een fietsshirt sluit netjes op je lichaam aan, waardoor je shirtje niet wappert in de wind.

Fietsjas

Een windjack is wel iets dat je bij je basisuitrusting moet rekenen. Wordt het net even frisser, of rijd je net een lang stuk door een koel bos? Dan kan zelfs midden in de zomer een windjack best lekker zijn. Fietsjassen houden echt alle wind tegen en houden je daardoor een stuk warmer.

Fietshandschoenen

Door het dragen van fietshandschoenen voorkom je dat je je grip verliest. Ook vangen de handschoenen veel van de trillingen op en worden je handen beschermd tegen uitstekende takken en dergelijke.

Beginnen met mountainbiken delen:

Share on facebook
Share on pinterest
Share on twitter
Share on whatsapp

Voordelig fietskleding kopen

Met een goede fietsbril doe je jezelf een groot plezier. In de zomer heb je hierdoor geen last van zonlicht, ‘s winters voorkom je dat regen, modderspetters of zand in je ogen terechtkomen

5.335 aanbiedingen tot 80% korting

Meer fietstips

Doorfietsen in de winter - Laat je niet weerhouden
Sportzapper

Doorfietsen in de winter

Fietsen in de winter kan behoorlijk koud zijn. Zorg er dan ook voor dat je de juiste fietsuitrusting hebt, wanneer je de deur uit gaat. tijdens de koudere maanden kun je ook genieten van je fietstocht.

Lees meer »
Jouw fiets onderhouden - In 6 stappen
Sportzapper

Jouw fiets onderhouden

Met een goed onderhoud kan je langer genieten van je fiets. Dit zorgt namelijk voor meer fietsplezier en minder slijtage van belangrijke draaiende onderdelen, waaronder de ketting, cassette en tandwielen.

Lees meer »
5 hartslagzones - Haal meer uit je training
Sportzapper

5 hartslagzones

Sporters kunnen hartslagzones aanhouden om meer uit hun training te halen zoals het verbeteren van de conditie of meer focus op het verbranden van vet.

Lees meer »

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *