Vind jouw avontuur

Beginnen met trailrunning

Trailrunning is avontuurlijk hardlopen in de natuur op onverharde paden. Kies een mooie wandelroute, trek je trailrunning schoenen aan en off you go!

32.103 aanbiedingen tot 75% korting

Tips beginnen met trailrunning

Verschillende ondergronden ervaren. Genieten van de rust en stilte om je heen. Het avontuur opzoeken. Nieuwe gebieden ontdekken. Dat beginnen met trailrunning in het kort. De ondergrond is gevarieerd van zand en modder tot keien. Op de trails laat je tijd en afstand los. Er ligt een schat aan onverharde paden in de natuur verborgen. Te wachten om door jou ontdekt te worden. Oneindige variatie in landschap, terrein en beleving. Ruil vandaag je rondje asfalt in voor ruig avontuur.

1. Uitrusting

Trailrunschoenen

Je wilt beginnen met trailrunning en wilt uitvinden of het iets is wat bij je past, kun je dit prima doen op je gewone hardloopschoenen. Wil je echter vaker off road wilt lopen, dan zijn goede schoenen heel belangrijk. Een kenmerk van trailrunschoenen is dat ze erg licht zijn. Daarnaast moeten ze een hoge flexibiliteit hebben, tijdens een trailrun land je op verschillende ondergronden, de schoen moet met al deze ondergronden kunnen omgaan en de schok dempen. Tegelijkertijd moet de schoen een goed profiel hebben voor eventuele gladde of onregelmatige ondergronden. Dit verkleint de kans op blessures en zorgt voor extra veel plezier tijdens je trailrun.

Sporthorloge

Het is erg leuk om te trailrunnen met sporthorloge. Het geeft je inzicht in waar je loopt, hoe hard je loopt, de hoogtemeters, de gemiddelde snelheid en nog veel meer. De verschillende ondergronden, weerstypen en hoogteverschillen zorgen ervoor dat elk parcours anders is. Het is dus vaak niet te vergelijken en het werken met streeftijden is daarom ook niet realistisch.

Hardlooprugzak

Om extra kleding en ook wat voedsel mee te nemen heb je een hardlooprugzak nodig. Eentje die gemaakt is om mee te hardlopen, die niet van je schouders glijdt. Voor trailruns in de bergen komen bergstokken vaak goed van pas.

2. Hardloopkleding

Allereerst raden we je aan voor beginnen met trailrunning, om het bovenlichaam te voorzien van maximaal 3 lagen kleding. We zien bij veel sporters dat wanneer het koud is dat ze onnodig veel kleding dragen. Het sporten wordt hier vaak niet comfortabeler van en daarnaast is het zo dat als je de juiste kleding kiest, je met drie lagen voldoende beschermd bent tegen de kou.

Veel sporters denken dat een thermokleding alleen bedoeld is om je lichaam warm te houden. Maar het tegendeel is waar. Er is bijvoorbeeld ook thermokleding te verkrijgen voor extreem warme temperaturen. Maar naast dat is de belangrijkste functie van een thermoshirt, het afvoeren van vocht waardoor je lichaam droog blijft.

Hardloopshirts hebben een ademende werking en helpen bij het afvoeren van vocht.

Er zijn korte en lange hardloopbroeken en ook met een geïntegreerde compressie functie. Dit type broek verbetert de bloedcirculatie waardoor spiervermoeidheid en pijn worden verminderd.

Hardloopjassen zijn bedoeld om je te beschermen tegen wind en regen. Er zijn hardloopjassen die volledig water en winddicht zijn maar het grootste deel van de jasjes is wind en water werend. Belangrijkste aspect bij het kopen van een trailrunjas is dat er geen wind en regen naar binnen kan maar dat er wel warme lucht en zweet naar buiten kan.

3. Bestemmingen

Nederland biedt volop mogelijkheden voor trailrunners. Er zijn talloze mooie routes te vinden, door heel afwisselende natuur. Zoek naar trails in de buurt. Denk maar aan de Veluwe in Gelderland, de duinen aan de kust en de scherpe heuvels in het zuiden van het land. in de groene omgeving van Utrecht vind je eigenlijk alle elementen terug.

Beginnen met trailrunning delen:

Share on facebook
Share on pinterest
Share on twitter
Share on whatsapp

Avontuur opzoeken

Op de trails laat je tijd en afstand los. Er ligt een schat aan onverharde paden in de natuur verborgen. Te wachten om door jou ontdekt te worden

32.103 aanbiedingen tot 75% korting

Meer hardlooptips

Hardlopen in de winter - Goed voorbereid
Sportzapper

Hardlopen in de winter

Het is belangrijk je hardloopuitrusting af te stemmen op alle mogelijke omstandigheden zodat je, ongeacht het weer, altijd lekker voelt en je kunt concentreren op je prestaties.

Lees meer »
5 hartslagzones - Haal meer uit je training
Sportzapper

5 hartslagzones

Sporters kunnen hartslagzones aanhouden om meer uit hun training te halen zoals het verbeteren van de conditie of meer focus op het verbranden van vet.

Lees meer »
Beginnen met hardlopen - Loop je eigen afstand
Sportzapper

Beginnen met hardlopen

Wil je graag beginnen met hardlopen? Dan is het van groot belang dat je dit goed aanpakt. Welke schema’s kun je volgen, wat voor soort schoenen heb je nodig en kun je beter binnen of buiten lopen?

Lees meer »

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *