Beginnen met wielrennen - Goed voorbereid op pad

Voorbereid op pad

Beginnen met wielrennen

Wielrennen is dé ideale sport zonder verplichtingen. Het is goed om aan je conditie te werken terwijl je ook nog eens kan genieten van buiten zijn in de natuur. Maar hoe start je met wielrennen?

5.335 aanbiedingen tot 80% korting

Tips beginnen met wielrennen

1. Uitrusting

Buiten ben je op je best: met de juiste uitrusting natuurlijk! Goede fietskleding is daarom zeker geen overbodige luxe. Als je flinke afstanden aflegt is het namelijk wel zo fijn als je kleding aanhebt die niet bekneld of gaat schuren.

Racefiets

Een racefiets koop je niet zomaar, er zijn diverse factoren waar je rekening mee moet houden. Let er daarom bij de aanschaf goed op de framemaat van de fiets bij jouw lichaamslengte past. Met name jouw binnen beenlengte is erg belangrijk voor de juiste framemaat. Naast de framemaat is een juiste afstelling van belang. Denk hierbij aan de hoogte en positie van jouw zadel en de lengte van de stuurpen. Met de juiste afstelling van jouw fiets voorkom je blessures en zit je ook prettiger op de fiets waardoor je beginnen met wielrennen beter kunt volhouden.

Fietsschoenen

Een goed zittende fietsschoen is van belang voor een goede krachtoverbrenging op de pedalen. De fietsschoenen voor een racefiets worden meestal gebruikt in combinatie met een klikpedaal. Hierbij zitten er plaatjes onder de schoenen waarmee de schoenen vast op de pedalen worden gezet. Met zo’n pedaal schiet je niet makkelijk van de pedalen af en kun je ook aan de pedalen trekken.

Fietshelm

Ga nooit op pad zonder fietshelm! Je hebt niet altijd in de hand of er een ongeluk gebeurt of niet. Zet ook een helm op voor een rustig tochtje, de valpartijen bij lage snelheid leveren vaak de ernstigste verwondingen op. Een goede helm sluit aan op het hoofd en is aan de binnenzijde verstelbaar. Let bij de aanschaf op de maat van de helm zodat deze het beste past bij jouw hoofdomtrek voor beginnen met wielrennen.

Fietsbril

Met een goede fietsbril doe je jezelf een groot plezier. In de zomer heb je hierdoor geen last van zonlicht, ‘s winters voorkom je dat regen, modderspetters of zand in je ogen terechtkomen.

Fietszadel

Schrik niet als je in het begin last hebt van een pijnlijk achterwerk. Zitvlees moet je kweken. Een goed fietszadel helpt je wel bij het comfortabel uitoefenen van de fietssport. Net als een goede zeem in de fietsbroek trouwens. Als je niet goed op het zadel zit, ontstaat er druk op delen van het zitvlak waar je dat niet wilt hebben.

Fietscomputer

Wanneer je regelmatig lange afstanden fietst, is het soms handig om je prestaties bij te houden met een fietscomputer. Wil je bijvoorbeeld het totaal aantal gereden kilometers bijhouden? Of wil je graag weten wat je gemiddelde snelheid was gedurende een uitdagende fietstocht? Dan biedt een fietscomputer uitkomst.

2. Fietskleding

Naast de fiets heb je natuurlijk ook fietskleding nodig. Je kunt overwegen om met gewone sportkleding te beginnen, maar dit raden we je niet aan. De speciale fietskleding is speciaal ontwikkeld om comfortabel te fietsen. Welke fietskleding heb je dan precies nodig voor beginnen met wielrennen?

Thermokleding
Door thermokleding te dragen wordt het zweet van je lichaam afgevoerd, waardoor je niet koud wordt van je eigen zweet. Dit shirt houdt je in de zomer koel en in de winter warm.

Fietsbroek
De basis ligt bij een goede fietsbroek met zeem. Er zijn veel verschillende fietsbroeken met verschillende diktes in zemen. Hoe dik je zeem moet zijn is per persoon verschillend. Let ook op dat de fietsbroeken van mannen en vrouwen ook verschillen. De zeem in een fietsbroek voor vrouwen heeft namelijk een andere vorm.

Fietsshirt
Het fietsshirt sluit nauw aan op het lichaam. Daarnaast is het voorzien van een ademend materiaal. De meeste shirts zijn voorzien van zakjes op de rug waar u eten, sleutels of andere zaken in mee kunt nemen. Onder het fietsshirt wordt meestal een thermoshirt gedragen. Deze zijn er in verschillende modellen en materialen. Ze helpen uw lichaam op tempratuur te blijven en zorgen dat vocht snel wordt afgevoerd van het lichaam.

Fietsjas
Een windjack is wel iets dat je bij je basisuitrusting moet rekenen. Wordt het net even frisser, of rijd je net een lang stuk door een koel bos? Dan kan zelfs midden in de zomer een windjack best lekker zijn. Fietsjassen houden echt alle wind tegen en houden je daardoor een stuk warmer.

Fietshandschoenen
Naast het feit dat de fietshandschoenen erg comfortabel zijn door de vulling aan de binnenzijde, zorgen ze ook voor meer grip op het stuur. Daarbij bieden ze ook wat extra bescherming tijdens een eventuele valpartij.

3. Bestemmingen

Plan een mooie fietsroute. Zoek vóór je eerste fietstocht een mooi rondje uit. Het liefst een makkelijke, over rustige wegen en met weinig afslagen. Zo kun je je concentreren op je fiets in plaats van op de route.

Beginnen met wielrennen delen:

Share on facebook
Share on pinterest
Share on twitter
Share on whatsapp

Voorbereid op pad

Naast de framemaat is ook de fijne afstelling van belang. Denk hierbij aan de hoogte en positie van jouw zadel en de lengte van de stuurpen.

5.335 aanbiedingen tot 80% korting

Meer fietstips

Jouw fiets onderhouden - In 6 stappen
Sportzapper

Jouw fiets onderhouden

Met een goed onderhoud kan je langer genieten van je fiets. Dit zorgt namelijk voor meer fietsplezier en minder slijtage van belangrijke draaiende onderdelen, waaronder de ketting, cassette en tandwielen.

Lees meer »
Doorfietsen in de winter - Laat je niet weerhouden
Sportzapper

Doorfietsen in de winter

Fietsen in de winter kan behoorlijk koud zijn. Zorg er dan ook voor dat je de juiste fietsuitrusting hebt, wanneer je de deur uit gaat. tijdens de koudere maanden kun je ook genieten van je fietstocht.

Lees meer »
Beginnen met mtb - Avontuur en uitdaging
Sportzapper

Beginnen met mountainbiken

Mountainbiken is een leuke sport voor iedereen en je kan zowel fietsen in de winter en in de zomer. Mountainbiken is een sport waarbij je op een mountainbike door ongerepte gebieden en bossen rijdt.

Lees meer »

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *