Doorfietsen in de winter - Laat je niet weerhouden

Laat je niet weerhouden

Doorfietsen in de winter

Fietsen in de winter kan behoorlijk koud zijn. Zorg er dan ook voor dat je de juiste fietsuitrusting hebt, wanneer je de deur uit gaat. tijdens de koudere maanden kun je ook genieten van je fietstocht.

0 aanbiedingen

7 tips doorfietsen in de winter

Fietsen in de winter klinkt niet voor iedereen even aantrekkelijk. Toch kan een fietstocht in de winter met de juiste fietsuitrusting heel leuk zijn. Of je nu op de mountainbike stapt of je kilometers maakt op de racefiets, tijdens de koudere maanden kun je ook genieten van je fietstocht.

1. Pas je kleding aan

Let erop dat je fietskleding winddicht, waterafstotend en ademend is. Transpiratie zorgt er namelijk voor dat je het onherroepelijk koud krijgt. Kies met de koude dagen voor 3-lagensysteem, zodat je bewegingsvrijheid blijft houden. Daarnaast is het verstandig om voor wat opvallendere kleuren te kiezen, zodat je beter zichtbaar bent. Reflecterende materialen op de kleding werken ook goed, maar pas als het licht erop valt.

3-lagen systeem
Je kan op vrijwel alle weersomstandigheden kleden. Door 3 lagen fietskleding te dragen profiteer je van de vochtregulerende werking van de kleding. De huid blijft droog en je behoudt de ideale lichaamstemperatuur, waardoor je optimaal kunt presteren.

Laag 1
Onderkleding: Dit is de basislaag die het transpiratievocht van de huid wegtrekt en naar de buitenkant van de thermokleding afvoert. Daar verdampt het of wordt het doorgegeven aan de volgende laag. Voor een optimale werking is het noodzakelijk dat de onderkleding aansluit op het lichaam.

Laag 2
Fietsshirt/fietsbroek: De tweede laag, een fietsshirt en fietsbroek, zorgt voor isolatie en warmte. Daarnaast geeft het transpiratievocht en overtollige warmte door aan de volgende laag of aan de buitenlucht. Als de temperatuur daalt, zorgt deze laag ervoor dat uw lichaamswarmte behouden blijft. In de winter is het dus aan te raden een goed shirt te kiezen met lange mouwen voor extra warmte.

Laag 3
Fietsjas: De laatste laag, een fietsjas, beschermt tegen invloeden van buitenaf, zoals wind, regen en kou. Tegelijkertijd voert het transpiratievocht en overtollige warmte uit de onderste lagen af.

2. Overschoenen

Houd je voeten lekker warm en droog met overschoenen. Bij koudere temperaturen houden overschoenen je voeten lekker warm tijdens het wielrennen of mountainbiken. Overschoenen zorgen er ook voor dat je fietsschoenen lekker schoon blijven. Je kan ook winter fietsschoenen (meestal MTB) met eventueel andere pedalen aanschaffen.

3. Draag een fietsbril

In de winter kun je veel last hebben van opspattend water, wat je niet in je ogen wil krijgen. Het voordeel van goede gele glazen is dat die vaak contrast verhogend werken en je door de kleur een licht en zomers gevoel krijgt. Let er op dat je fietsbril kan ventileren, een beslagen bril is niet prettig.

4. Warme handschoenen

Tijdens het fietsen gebruik je je handen niet heel intensief en daardoor zijn dat de onderdelen van je lijf die snel koud worden. Je handen liggen ook altijd in de wind en daarom zijn goede fietshandschoenen zeker aan te raden. Er zijn fietshandschoenen die wind- en waterdicht zijn. Ideaal voor het fietser in de winter!

5. Zorg voor een warm hoofd

Met alleen een fietshelm op kan het tijdens het fietsen in de wintermaanden vrij koud zijn. Een helm zorgt natuurlijk wel voor iets van warmte, maar hier heb je mogelijk in de winter te weinig aan. Slim is dan een muts of een haarband onder je helm te dragen. Daarnaast zorgt ook een kol voor extra warmte rondom je hoofd tijdens het fietsen.

6. Fietsverlichting

Een stuk korter zijn de winterdagen dan de zomerdagen. Wielrennen aan het eind van de middag kan er in de winter voor zorgen dat je door schermer of in het donker terug moet. Het is dus aan te raden fietsverlichting aan te schaffen of bij je te hebben wanneer je gaat wielrennen in de winter.

7. Winterbanden

Ook in de winter kun je met de juiste fietsbanden veilig met de racefiets de weg op. Met 4 seizoenen banden zorg je tijdens de koude dagen van het jaar voor meer grip en dus voor een verhoogde veiligheid tijdens je rit op de racefiets.

Doorfietsen in de winter delen:

Laat je niet weerhouden

Opvallen tijdens de wintermaanden is essentieel voor een fietser. In deze donkere maanden is een fietser namelijk moeilijk te zien in het verkeer. Draag reflecterende fietskleding

0 aanbiedingen

Meer fietstips

Jouw fiets onderhouden - In 6 stappen
Sportzapper

Jouw fiets onderhouden

Met een goed onderhoud kan je langer genieten van je fiets. Dit zorgt namelijk voor meer fietsplezier en minder slijtage van belangrijke draaiende onderdelen, waaronder de ketting, cassette en tandwielen.

Lees meer »

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *