Fietscomputer kopen - Verken de wereld

Verken de wereld

Fietscomputer kopen

Fietscomputers zijn er in vele verschillende varianten. Een fietscomputer is een handig hulpmiddel om je fietsprestaties bij te houden of om nieuwe fietsroutes te ontdekken.

42 aanbiedingen tot 20% korting

Tips fietscomputer kopen

Eenvoudige fietscomputers meten snelheid, gefietste tijd en afstand. Uitgebreidere modellen geven je ook inzicht in je hartslag, cadans en gemaakte hoogtemeters, waardoor je efficienter kunt trainen en nauwkeurig je eigen prestaties bij kunt houden.

Functies fietscomputer

Een basis fietscomputer heeft altijd drie functies: afstand, tijd en snelheid. De afgelegde afstand wordt eenvoudig berekent door de omwentelingen van het wiel te registreren en te vermenigvuldigen met de buitendiameter van het wiel. De snelheid wordt vervolgens berekend door de afgelegde afstand te delen door de verstreken tijd.

Snelheidssensor

Voor een nauwkeurige snelheidsmeting koppel je een snelheidssensor. De snelheidsmeting via de gps van het toestel zelf is niet altijd nauwkeurig, omdat die afhankelijk is van het gps signaal. Dit signaal kan wegvallen als je door tunnels of beboste gebieden rijdt. Ook houdt de snelheidsmeter via gps geen rekening met bijvoorbeeld stoplichten. Hierdoor is je gemiddelde snelheid lager. Een snelheidssensor heeft deze problemen niet.

Draadloos of met draad

Basiscomputers zijn er in twee versies: bedraad en draadloos. Het voordeel van een fietscomputer met draad is dat deze vaak wat goedkoper is dan draadloze fietscomputers. Vaak gaat de batterij van een bedrade fietscomputer ook langer mee.

Cadans

Veel fietscomputers bieden de mogelijkheid om extra sensoren te koppelen die je meer data geven dan alleen tijd, snelheid en afstand. De eerste extra functie die bij een fietscomputer vaak extra wordt toegevoegd is de mogelijkheid om een cadanssensor aan te sluiten.

De cadans is een belangrijk gegeven voor sportieve fietsers en geeft het ritme aan waarmee je fietst. Dat gebeurt in omwentelingen per minuut of rpm (rotations per minute). De cadans is van belang omdat een hogere cadans efficiënter is en ook de kans op blessures verkleint. Doordat je sneller trapt, zet je minder kracht op je spieren en knieën, waardoor je spieren minder snel vermoeid raken en je knieën worden ontzien.

Hartslag

Dat het mogelijk is om een hartslagband te koppelen, betekent niet dat je er altijd een meegeleverd krijgt. Check dit dus en bestel er indien gewenst een hartslagband bij als je wil weten in welke hartslagzone je zit. Vervolgens maak je een inschatting over hoelang je een tempo volhoudt of train je gerichter. Zo train je bijvoorbeeld voor meer uithoudingsvermogen of kracht door in de juiste hartslagzone te trainen. Let er wel op dat de navigatie en de sensor dezelfde draadloze verbinding hebben: bluetooth of ANT+.

Hoogtemeters

Een hoogtemeter is vooral een leuke gadget, die je laat zien op welke hoogte je je bevindt en hoeveel hoogtemeters je al hebt overwonnen tijdens een rit. Een hoogtemeter werkt vaak op barometrische druk. Het voordeel is dat dit bij stabiel weer erg precies is, het nadeel is dat je de hoogtemeter af en toe moet calibreren en dat de hoogtemeter raak kan doen is als de luchtdruk door weersomstandigheden veel verandert.

GPS-registratie

Naast fietscomputers met volledige fietsnavigatie zijn er ook eenvoudigere fietscomputers met GPS. Deze registreren je rit, die je zo makkelijk kunt importeren naar bijvoorbeeld Strava. Een nadeel van veel fietscomputers met GPS is dat ook de snelheid op basis van GPS wordt bepaald. Dit is minder precies dan een klassieke wielsensor, die je indien gewenst dus nog los zou moeten aanschaffen.

Strava Live Segments

Fietsen met Strava Live Segments maakt trainen leuker. Met een premium-abonnement op de Strava app bekijk tijdens het fietsen of naderhand waar er Strava segmenten zijn. Een Strava segment is een stuk weg waar Strava automatisch bijhoudt welke tijd je fietst. Zo vergelijk je jezelf met anderen die hetzelfde stuk hebben gefietst. Achteraf bekijk je of je Strava Queen of King Of The Mountain bent of dat je de volgende keer meer moet geven.

Gebruiksgemak en specificaties

Naast de functionaliteit verschillen ook het gebruiksgemak en de technische specificaties van fietscomputers.

Bediening
De bediening van fietscomputers verschilt behoorlijk, zowel wat betreft hardware als software. Veel modellen hebben een knop aan de vookant en één of meerdere knoppen aan de zijkant van het toestel, andere modellen hebben alleen een knop aan de voorkant. Het aantal knoppen en de bediening van het toestel kunnen daardoor behoorlijk verschillen. Het is vooral een kwestie van persoonlijke voorkeur of je liever een minimalistische computer met weinig knoppen gebruikt, of liever een fietscomputer met wat meer knoppen en meer mogelijkheden.

Display

De grote van de display is volledig aan jou. Bekijk voor jezelf welk formaat jij prefereert. Het is handig om een display te zoeken die niet glinstert in het zonlicht. Dit voorkomt dat jij tijdens het fietsen jouw scherm niet kan aflezen.

ANT+, Bluetooth en wifi

ANT+, maakt draadloze communicatie mogelijk tussen apparaten. ANT + is een draadloze technologie die het mogelijk maakt dat apparaten, zoals bijvoorbeeld een fiets computer en een hartslagmeter of cadansmeter met elkaar communiceren. Het grote voordeel van een fietscomputer met ANT+ is dat je niet alleen sensoren van hetzelfde merk kunt gebruiken, maar elke sensor die ANT+ heeft. Dit is handig als je een sensor moet vervangen, maar ook als je bijvoorbeeld al een hartslagmeter of cadanssensor met ANT+ hebt.

Waterdichtheid

Voor de levensduur van jouw fietscomputer is het goed om een waterdichte fietscomputer aan te schaffen. Hoe beter de fietscomputer bestand is tegen water, hoe duurder hij zal zijn. In de meeste gevallen is een spatwaterdichte fietscomputer genoeg om te overleven. Wil je geen risico? Neem dan een volledig waterdichte variant.

Fietscomputer kopen delen:

Verken de wereld

Nauwkeurige trainingsgegevens zijn essentieel voor elke doelgerichte fietser. Met fietscomputers kun je diep in de details van elke rit duiken en zien hoe je prestaties op de lange termijn verbeteren.

42 aanbiedingen tot 20% korting

Meer fiets kooptips

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.