Hardloopschoenen kopen - Welk type hardloper ben jij?

Welk type hardloper ben jij?

Hardloopschoenen kopen

Het dragen van de juiste schoenen tijdens het hardlopen is van groot belang. De juiste hardloopschoenen voorkomen blessures en zullen jouw prestaties verbeteren.

26.410 aanbiedingen tot 70% korting

Tips hardloopschoenen kopen

Het is van belang om te weten bij hardloopschoenen kopen of je een recreatieve hardloper bent of dat je ook wedstrijden loopt. De maat en het gewicht van de schoen is belangrijk! Het type ondergrond waar je op gaat rennen moeten je schoenen op afgestemd zijn.

Welk type voet heb jij?

Je kan verschillende modellen hardloopschoenen kopen. Het hangt af van het type voet, welk model geschikt is. Je kunt normale voeten, platvoeten, holle voeten of knikvoeten hebben. Je kan bepalen aan de hand van het type voet kun of je neutrale-, of antipronerende hardloopschoenen nodig hebt.

Normale voet
Zowel de hak, de boog als de bal van je voet zie je bij deze voetafdruk. Bij dit type voet passen neutrale hardloopschoenen het beste. Het verkleint de kans op blessures en deze hardloopschoenen zitten het meest comfortabel.

Platvoet
Voor een platvoet zijn neutrale hardloopschoenen de beste optie. Kies wel een neutrale hardloopschoen met meer ondersteuning.

Holle voet
Je hebt een holvoet wanneer je alleen de bal en de hak van je voet ziet. Op de afdruk zie je de boog van de voet niet. Voor dit type voet zijn neutrale hardloopschoenen het meest geschikt. Meer demping moeten deze neutrale hardloopschoenen wel hebben.

Knikvoet
Tijdens het hardlopen knikt knikvoet naar binnen toe. Neutrale hardloopschoenen voor dit type voet is niet de beste optie, dan komt er te veel druk op je schenen en knieën te staan. Overpronatie wordt dit ook wel genoemd. Je kan dan het beste antipronatie hardloopschoenen aantrekken. De kans op blessures verklein je dan. De knik naar binnen opgeheven door het dragen van antipronatie hardloopschoenen.

Wat is jouw landing?

Het belangrijk als je gaat hardlopen dat je dit doet op schoenen uit de juiste categorie. Het verschilt per persoon wat de juiste categorie is. De manier waarop jij landt is bepalend.

1. Neutrale pronatie (afwikkelen)
De voet landt op de buitenkant van de hiel en kantelt vervolgens naar binnen om de schok te dempen en het lichaamsgewicht op te vangen.

2. Overpronatie
De voet landt op de buitenkant van de hiel en kantelt vervolgens teveel naar binnen, waardoor er veel druk op de binnenkant van de voet komt te staan.

3. Onderpronatie
De voet landt op de buitenkant van de hiel en kantelt vervolgens niet of amper naar binnen, waardoor er relatief veel druk op de buitenkant van de voet komt te staan.

8 type hardloopschoenen

1 Neutrale hardloopschoenen

Deze schoenen ebben geen technieken in de zool ingebouwd voor geleiding of ondersteuning. Hierdoor profiteer je van een maximale demping. Neutrale hardloopschoenen zijn geschikt voor lopers met een normaal afwikkelende. Tevens zijn ze geschikt voor voeten die moeilijker afwikkelen door bijvoorbeeld kortere hielpezen of voeten die bijvoorbeeld door een kwetsuur of operatie minder flexibel zijn.

2 Guidance hardloopschoenen

Deze hardloopschoenen hebben, in tegen stelling tot antipronatie hardloopschoenen, een kleiner anti-pronatieblok of een minder corrigerende antipronatietecniek. En zijn dus geschikt voor de licht pronerende niet al te zware hardloper. Wanneer de voeten moe worden neemt de pronatie toe. De Guidance hardloopschoen zorgt er dan voor dat tijdens de afwikkeling de voeten niet over gaan proneren.

3 Antipronatie hardloopschoenen

Ondersteunende onderdelen of blokken aan de binnenkant van de zool ingebouwd. Voor een betere ondersteuning bij het afwikkelen als de voet moe wordt en naar binnen valt tijdens de afwikkelfase. Geschikt dus voor een overpronerende (naar binnen vallende) voet.

4 Wedstrijd hardloopschoenen

Wedstrijd of wegracehardloopschoenen zijn een stuk lichter dan trainingsschoenen. Ze geven het gevoel dat je minder schoen aan je voeten hebt. Ze lopen en zijn dus lichter met als gevolg dat je minder energie kwijt bent met name op de langere afstanden. Wedstrijd hardloopschoenen hebben meestal 4 of 6 mm drop.

5 Trailrunschoenen

Hardloopschoenen met veel grip voor onverharde wegen in bijvoorbeeld bossen, bergen, heides of andere natuurilijke ondergronden. Op deze pagina vindt u meer informatie over onze trail hardloopschoenen.

6 City trail of park hardloopschoenen

De zogenaamde door-to-door hardloopschoenen. Deze schoenen zijn geschikt als je circa 50-60% op verharde en 40-50% op onverharde wegen hardloopt. Ze hebben een minder grof profiel en een hardere rubbersoort dan de gewone trail hardloopschoenen. Daardoor zijn ze naast zachte ondergrond op de weg ook prima te gebruiken.

7 Natural running hardloopschoenen

Deze hardloopschoenen hebben 0 graden verloop in de zool. Dus de voorkant en is net zo hoog als de achterkant. Dit vereist meer en een andere looptechniek. Alsmede een lange gewenningsfase in de meeste gevallen.

8 Mud & Obstacle run schoenen

Dit type hardloopschoenen komen nog maar weinig voor. Deze schoenen kenmerken zich door extreem veel grip in modder en hebben diverse aanpassingen om bijvoorbeeld touw te kunnen klimmen. Verder hebben ze een goede waterafvoer houden ze geen water vast en zijn ze licht van gewicht.

Waar moet je op letten?

Juiste hardloopschoenen kopen kan je vervelende hardloopblessures voorkomen. Wat zijn de belangrijkste kenmerken waar je op moet letten bij hardloopschoenen kopen? Op dit gebied geven wij je graag enkele handige tips voor het kopen van hardloopschoenen.

Afwikkeling
Een goede afwikkeling is belangrijk voor een vloeiende overgang van hiel naar teen en een effectieve afzet. Daarom moeten hardloopschoenen een soepele rolbeweging kunnen maken. Schokabsorptie gaat gepaard met een goede afwikkeling. Kies de juiste hardloopschoenen neutraal of antipronatie. Het is afhankelijk van de manier waarop jij landt.

Demping
Op een harde ondergrond tijdens het hardlopen komt er ongeveer 3 tot 4 maal het lichaamsgewicht op de schoenen, afhankelijk van hoe hard men loopt. Demping is dus heel belangrijk! De meeste hardloopschoenen gaan gemiddeld tussen de 800 en 1000 kilometer mee.

Al binnen een jaar bereik je deze afstand met 20 kilometer per week. De demping vermindert na deze afstand van je schoen of verdwijnt deze zelfs helemaal. Al loop je niet meer op de schoenen na zo’n 3 jaar is de demping uit je schoenen verdwenen doordat het geblazen rubber in de zool na verloop van tijd uithardt.

Veerkracht
Tijdens het hardlopen is de mate van veerkracht is mede van invloed op het gevoel dat de hardloopschoen je geeft. Voor een direct gevoel en directe energieteruggave tijdens het hardlopen respondeert een veerkrachtige schoen op de grond. Veerkrachtige schoenen stuwen je als het ware voort tijdens het hardlopen. Het hangt af van het dempingsmateriaal de mate van responsiviteit dat gebruikt is in de tussenzool van de hardloopschoen.

Pasvorm
De schoen moet vooral lekker zitten. Houdt bij het passen rekening met ongeveer 0,5 – 1 cm ruimte tussen de neus van de schoen en de tenen. Dit in verband met het uitzetten van de voet, doorzakken van de voetboog en de afwikkeling. De hiel moet goed worden omsloten door het contrefort en mag beslist niet uit de hak ‘slippen’. In de breedte moet de schoen goed aansluiten en mogen er geen plooien ontstaan aan de binnenzijde.

Stabiliteit
Stabiliteit is belangrijk ter voorkoming van blessures. Houdt rekening met je gewicht en lichaamsbouw. Er zijn schoenen met verschillende hardheden in de tussenzool die voor duurzaamheid en stabiliteit zorgen voor de overpronerende loper.

Welk ondergrond
1. Asfalt: Ga je op asfalt lopen, dan is een schoen met veel schokdemping beter voor je gewrichten. Vaak zijn de zolen ook zo gemaakt dat ze minder snel slijten, zodat jullie samen heel wat kilometers kunnen maken.

2. Off road: Ga je off road lopen, dan is een waterdichte schoen en een zool met extra grip en stevigheid aan te raden.

3. In de sportschool: Als je voornamelijk op de loopband gaat rennen, is een lichtgewicht schoen met een goede ventilatie en demping de beste keuze.

Heel drop
Weet je van jezelf of je voorvoet-, middenvoet- of haklander bent? Een groot deel van de hardlopers zijn van nature haklanders. Bij hardloopschoenen kom je vaak de term heel drop tegen. Dit is het hoogteverschil tussen de hak en de teen. Dit hoogteverschil heeft invloed op de manier waarop je voet de grond raakt.

Een lagere heeldrop maakt een voorvoet- of midvoetlanding makkelijker. Dit heeft minder impact en belasting dan de haklanding. Ook is het makkelijker om met een voorvoetlanding in een hogere frequentie te lopen. Een haklander kiest over het algemeen voor een hogere heeldrop.

Bij een lage tot gemiddelde heel drop (0 tot 8 mm) ben je geneigd om op je voor- of middenvoet te landen, terwijl je bij een schoen met hoge heel drop (10 tot 12 mm) sneller op je hiel zult landen. Welke heel drop heeft jouw hardloopschoen?

Gewicht
Hardloopschoenen zijn er in allerlei soorten en maten en ook het gewicht van hardloopschoenen kan zeer verschillend zijn. Over het algemeen zijn snellere, responsieve schoenen lichter van gewicht. Luxere schoenen die veel comfort bieden zijn over het algemeen iets zwaarder.

Veel lopers kiezen er voor om verschillende soorten hardloopschoenen met een verschillend gewicht naast elkaar te gebruiken. Zo gebruiken ze lichtere schoenen voor snelle trainingen of wedstrijden en de luxere, iets zwaardere schoenen voor lange duurlopen. Ook het gewicht van de hardloper is van invloed op het gewicht van de hardloopschoen dat voor de loper geschikt is. Een zwaardere loper heeft over het algemeen een stuggere, stabielere schoen nodig die vaak ook iets zwaarder is.

Extra tips

Check het slijtagepatroon
Hoe snel een schoen verslijt hangt natuurlijk voor een groot deel samen met hoe intensief je ze gebruikt. Om te bepalen of je schoenen aan vervanging toe zijn kun je kijken naar het slijtagepatroon.

Verouderingsproces
De kwaliteit van een schoen kan ook afnemen terwijl ze in de kast staan. Het probleem is dan niet de slijtage, maar het verouderingsproces van het materiaal. De schoen droogt uit, de soepelheid van de zool verdwijnt en de demping neemt af. Ieder jaar dat een schoen ongebruikt in de kast staat neemt de kwaliteit met zo’n 10 procent af.

Hardloopschoenen kopen delen:

Share on facebook
Share on pinterest
Share on twitter
Share on whatsapp

Voordelig hardloopschoenen kopen

Kies de juiste hardloopschoenen, let goed op de maat en het gewicht! Ook moeten je schoenen afgestemd zijn op de soort ondergrond waar je op gaat rennen.

26.410 aanbiedingen tot 70% korting

Meer hardloop kooptips

Hardloopsokken kopen

Het belang van goede hardloopsokken wordt door veel lopers nog vaak onderschat. De juiste sokken voor hardlopers zijn ademend, naadloos, zorgen voor grip en veroorzaken geen irritatie tijdens het lopen.

Lees meer »
Hardloopbroek kopen - Vrij kunnen bewegen

Hardloopbroek kopen

Een hardloopbroek is ontworpen om perfect aan te sluiten op het lichaam. Hierdoor wordt het hardloop plezier verhoogd en ben je beter in staat je persoonlijke doelen te realiseren.

Lees meer »
Hardloopshirt kopen - Goede pasvorm

Hardloopshirt kopen

De juiste hardloopshirts helpen jou beter presteren tijdens het hardlopen. Een goed hardloopshirt zit comfortabel, heeft een goede pasvorm en voert overtollig vocht snel en effectief af

Lees meer »

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *