Hardlopen in de winter - Goed voorbereid

Goed voorbereid naar buiten

Hardlopen in de winter

Het is belangrijk je hardloopuitrusting af te stemmen op alle mogelijke omstandigheden zodat je, ongeacht het weer, altijd lekker voelt en je kunt concentreren op je prestaties.

21.918 aanbiedingen tot 75% korting

7 tips hardlopen in de winter

Winter en hardlopen lijkt misschien niet zo’n beste combinatie. Hardlopen op zich vraagt al om veel doorzettingsvermogen! Voor de ene is het makkelijker dan voor de ander. Maar dat betekent niet dat het niet voor je is weg gelegd. Iedereen kan het trainen! Maar dan moet je het wel volhouden.

Herfst
Elk seizoen heeft zijn charmes en voordelen om in te hardlopen, maar de herfst blijft bijzonder. Het is niet te warm en niet te koud en er zit meer zuurstof in de lucht. En los van de fysieke voordelen, is hardlopen in de herfst alsof je onderdeel uitmaakt van een schilderij, waarin je de bladeren onder je voeten kan horen kraken. Kortom, hardlopen in de herfst is een genot en dat zul je ongetwijfeld terug zien in je trainingsresultaten.

1. Pas je hardloopkleding aan

Hardlopen in functionele kleding is altijd van belang, maar helemaal als je buiten in de kou hardloopt. Het reguleert je lichaamstemperatuur, voert transpiratievocht snel af én beschermt je tegen wind en regen. Bij wisselvallig weer is het waarschijnlijk voldoende met hardloopkleding slechts 2 lagen te dragen – bewaar de complete combinatie van 3 lagen voor de koudste dagen van het jaar.

Laag 1:
De basislaag: deze draag je het dichtst op je huid. Deze dient met name voor het afvoeren van vocht. Zo blijf je droog en voorkom je afkoeling. Thermokleding is een goed voorbeeld van een goede basislaag om te dragen in de winter.

Laag 2:
Isolerende tussenlaag: biedt extra warmte boven op de basislaag. Deze laag heeft voornamelijk een isolerende functie en zorgt dat vocht beter wordt afgevoerd. De tussenlaag beschermt je tegen winterse kou van buitenaf en dat zorgt voor minder energieverspilling. De tweede laag kan bijvoorbeeld bestaan uit een hardloopshirt met lange mouwen, een fleecetrui of een dun hardloopjasje.

Laag 3:
Beschermende buitenlaag: deze beschermt je tegen de wind en de regen. Als er dus regen wordt voorspeld, moet je buitenlaag zijn gemaakt van een waterafstotend materiaal zoals Softshell of Ripstop. In tegenstelling tot normale regenjassen zijn deze hardloopjassen speciaal ontworpen voor het hardlopen. Ze zorgen voor voldoende ventilatie en voeren zweet af van de huid om te voorkomen dat je oververhit raakt.

2. De juiste schoenen bij nat weer en ijs

De hardloopschoenen die je in de zomer aantrekt, zijn minder geschikt in de herfst en winter: Deze schoenen bieden te weinig grip op glibberige blaadjes, bij nat weer en op ijs.

3. Hoofd en handen beschermen

Je verliest vooral lichaamswarmte via de handen als die niet beschermd zijn. Draag dus bij het hardlopen een muts en handschoenen om het ook bij lage temperaturen prettig te houden. Ideaal zijn loopmutsen van functioneel materiaal die het transpiratievocht naar buiten afvoeren, maar zelf geen vochtigheid opnemen.

4. Val op in het verkeer

In de winter wordt het vroeg donker en val je als loper minder goed op. Kies daarom voor hardloopverlichting met het liefst reflecterende onderdelen. Draag bijvoorbeeld een extra reflecterend hesje of riem. Ook kun je gebruik maken van actieve LED verlichting voor nog meer zichtbaarheid. Hiermee voorkom je ongelukken!

5. Pas op bij gladheid

Tijdens het hardlopen in de winter, verandert je looptechniek. Dit komt omdat het buiten natter en gladder is. Tijdens het hardlopen zal je daarom merken dat je pas waarschijnlijk korter is en je snelheid lager ligt. In het begin loop je mogelijk nog wat geforceerd omdat je spieren moeten wennen.

6. +10 graden regel

Geen idee hoe warm je je moet kleden? Temperatuur kan je op kleden en mag nooit een reden zijn om niet te gaan sporten. Maar welke kleding trek je aan bij welke temperatuur? Daar is een eenvoudige oplossing voor. +10 graden regel. Dit betekent dat je gevoelstemperatuur tijdens het hardlopen altijd circa 10 graden warmer is dan de buitentemperatuur. Kijk wat er op het moment van sporten buitentemperatuur is en tel daar 10 graden bovenop. Dan weet je welke kleding buiten kan sporten.

7. Goede warming-up

Als het buiten koud is, hebben je spieren, pezen en gewrichten meer tijd nodig om soepel te worden, dus is het raadzaam om een langere warming-up af te werken. Hiermee bedoelen we niet meer stilstaan en rekken maar loopoefeningen als skippings.

Hardlopen in de winter delen:

Goed voorbereid naar buiten

Je verliest vooral lichaamswarmte via de handen als die niet beschermd zijn. Draag dus bij het hardlopen een muts en handschoenen om het ook bij lage temperaturen prettig te houden.

21.918 aanbiedingen tot 75% korting

Meer hardlooptips

Hardlopen op de loopband - Doelgericht trainen

Hardlopen op de loopband

Buiten of binnen hardlopen, daar dit nog best een verschil in. De manier hoe je op de loopband traint heeft invloed op je conditie en motivatie. Hardlopen op de loopband heeft veel mogelijkheden.

Lees meer »

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *