Hardlopen in het donker - Veilig en zichtbaar

Veilig en zichtbaar

Hardlopen in het donker

Hardloopverlichting zorgt er voor dat je beter te zien bent met hardlopen in het donker. Laat jezelf dus goed zien als je in de avond of vroege ochtend de deur uit gaat.

8 aanbiedingen tot 55% korting

8 tips voor hardlopen in het donker

Met hardlopen in het donker op provinciale wegen, bermen en fietspaden bevat moet je rekenen op medeweggebruikers die met hoge snelheid jou van voor en achter benaderen en je dus niet op tijd kunnen zien. Daarvoor zijn reflecterende hardloopkleding in het leven geroepen.

Voordelen hardloopverlichting

Veiligheid: zorgt er voor dat je beter zichtbaar bent in het donker en je veiliger kan hardlopen.
Zichtbaar: een hoofdlamp verlicht het pad voor je, waardoor je zicht beter is.
Ontspannen: Je loopt ontspannen omdat je weet dat je goed zichtbaar bent.

1. Kleur
Het overgrote aanbod aan reflecterende hesjes en hardloopkleding is verkrijgbaar in de kleuren oranje en geel omdat onze ogen het gevoeligst zijn voor deze twee kleuren. Tegenwoordig is het kleurenpalet van fluorescerende hardloopkleding uitgebreid met roze, groen en blauw, maar we adviseren je om voor optimale zichtbaarheid toch voor de kleuren geel en oranje te kiezen.

2. Reflectie
Reflecterende hesjes van cellen weerkaatsen de lichtbron zoals het licht van een fietslamp of de koplampen van een auto. Daarentegen heeft fluorescerende kleding geen directe lichtbron nodig, maar is daardoor ook aanzienlijk minder fel in het donker. Als je tijdens je hardloopronde weinig straatverlichting tegenkomt dan kun je een reflecterend hardloophesje het beste combineren met een fluorescerende hardloopjas.

3. Verlichting
Tegenwoordig zijn er hardloophesjes uitgerust met led lampjes om optimaal zichtbaar te zijn. Het is geen harde must, maar zeker wel een punt waar je stil bij wil staan als je door slecht verlichte gebieden hardloopt. Voor hardlopen in het donker adviseren we om een reflecterend hardloophesje met led lampjes aan te schaffen.

4. Materiaal
De keuze van het materiaal waarvan je reflecterende hesje of hardloopjasje gemaakt is beïnvloedt het draagcomfort. De goedkopere hesjes en jasjes zijn gemaakt van polyester wat minder goed kan ademen waardoor zweet gaat broeien. Door te kiezen voor een reflecterend hesje of hardloopjasje van mesh voorkom je dit. Deze stof is ademend en voert zweet af, waardoor je droog en comfortabel blijft.

5. Hardloopschoenen
Hardlopen in het donker doe je natuurlijk op hardloopschoenen. Sommige hardloopschoenen hebben reflecterende details zodat je beter zichtbaar bent! Hierbij kun je denken aan de Lite Show hardloopschoenen van Asics maar ook verschillende andere merken hebben reflecterende details.

6. Hoofdlamp
Bij hardlopen in het donker kan het raadzaam zijn om bijvoorbeeld een hoofdlamp te dragen. Deze lamp verlicht het pad voor je. Dit is niet alleen veilig maar vermindert ook de kans dat je een misstap zet.

7. Loop aan de linkerkant van de weg
Een ongeluk hoeft niet altijd jouw schuld te zijn. Iemand hoeft je maar net over het hoofd hebben gezien en waardoor het mis kan gaan. Door aan de linkerkant van de weg te hardlopen, zie je het verkeer op je afkomen. Je kan dan reageren op het tegemoetkomende verkeer. Door zelf goed op te letten kan je ook veel voorkomen.

8. Kies een verlichte weg
Sommige wegen zijn beter verlicht dan anderen. Kies tijdens het hardlopen in het donker voor goed verlichte wegen. Je hebt niet alleen zelf beter zicht, maar je bent ook beter zichtbaar voor andere weggebruikers. Wil je toch hardlopen over donkere paden, dan is het verstandig om dit met een hoofdlamp te lopen.

Hardlopen in het donker delen:

Share on facebook
Share on pinterest
Share on twitter
Share on whatsapp

Voordelig verlichting kopen

Draag nooit donkere hardloopkleding in het donker, kies voor lichte of felle kleuren. Het is verstandig om verlichting en felle kleding te combineren. Hoe meer je opvalt, hoe beter. Je bent zo goed zichtbaar voor weggebruikers.

8 aanbiedingen tot 55% korting

Meer hardlooptips

Hardlopen in de winter - Goed voorbereid

Hardlopen in de winter

Het is belangrijk je hardloopuitrusting af te stemmen op alle mogelijke omstandigheden zodat je, ongeacht het weer, altijd lekker voelt en je kunt concentreren op je prestaties.

Lees meer »
Beginnen met hardlopen - Loop je eigen afstand

Beginnen met hardlopen

Wil je graag beginnen met hardlopen? Dan is het van groot belang dat je dit goed aanpakt. Welke schema’s kun je volgen, wat voor soort schoenen heb je nodig en kun je beter binnen of buiten lopen?

Lees meer »

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *