Hockeystick kopen - Voor beter hockey spel

Voor beter hockeyspel

Hockeystick kopen

Het kiezen van een goede hockeystick wordt nogal eens onderschat. Het spelen met de beste hockeystick kan de kwaliteit van je spel daadwerkelijk verhogen. Vooral de lengte, kromming en het carbongehalte van een stick zijn van cruciaal belang.

1.698 aanbiedingen tot 60% korting

7 tips hockeystick kopen

Wat voor hockeyspeler je bent is bepalend voor de stick die jij nodig hebt. Zo heeft een aanvaller een andere stick nodig dan een verdediger. Daarnaast is jouw niveau, kracht en lichaamslengte uiteraard ook van belang.

1. Sticklengte

Met een te lange hockeystick ga je teveel rechtop hockeyen. In dat geval ligt de bal te dicht bij je voeten en moet je onnodig veel bewegen met je hoofd als je de bal drijft. Ook een te kleine hockeystick is natuurlijk niet ideaal.

Om een hockeystick met de juiste lengte te kopen, steek je de gewenste hockeystick met de grip onder je oksel. Komt de krul op gelijke hoogte met je knieën dan is de hockeystick perfect voor jou.

2. Krul

De haak van een stick, ook wel “krul” genoemd, is er in diverse vormen. De vorm van de krul is niet vastgelegd in reglementen. Maar de omhoogkomende poot van de U mag gemeten vanaf de grond niet meer dan 10 cm hoog zijn.

We onderscheiden de volgende soorten krullen:

  • Kleine krul: dit is een ideale krul voor mensen die veel acties maken. Door de kleine krul kost het minder tijd om met de bal te dribbelen.
  • Normale krul: deze haak heeft een normale lengte. De meeste sticks hebben een normale krul. Dit zorgt ervoor dat het makkelijker wordt om een bal met de backhand te stoppen.
  • Grote krul: door een grotere krul heb meer controle bij de backhandaanname. Door de grote krul kost het wel meer moeite om snel te dribbelen.


3. Kromming

Alle hockeysticks hebben een lichte kromming die naar binnen toe gebogen is. Deze kromming of ‘bending’ wordt uitgedrukt in millimeter. De meeste sticks hebben een kromming tussen de 16 en de 25 millimeter, maar er zijn ook exemplaren met meer kromming verkrijgbaar. Hoe krommer de stick, hoe beter je als speler een ‘sleeppush’ kan hanteren, omdat de bal daarbij van achter het lichaam komt.

4. Carbonpercentage

Het carbonpercentage bepaald de mate van stijfheid van de stick. Een hoger carbonpercentage zorgt voor een meer stugge en stijve stick. Met een stugge hockeystick kan je meer snelheid aan de bal meegeven tijdens het passen of slaan. Je levert wel wat in qua controle, want de bal springt verder van je stick af bij een verkeerde aanname. Een hoger carbonpercentage vergt dus ook meer techniek. Je kan de verschillende carbonpercentages als volgt indelen:

  • 10-30 % – Ideale stick voor beginnende hockeyers en junioren uit D & C teams.
  • 30-70 % – Allround stick voor alle hockeyers
  • 70-100 % – Stugge hockeystick voor selectiespelers met een goede techniek en balcontrole.


5. Gewicht

Naast het carbonpercentage en de kromming is er ook nog een verschil in het gewicht van de stick. Ook het gewicht is weer te verdelen in een aantal groepen.

6. Ondergrond

Het verschil tussen een zaalstick en een veldstick is groot. Een zaalstick is lichter en smaller waardoor deze geschikt is om mee te pushen. Een veldstick is meer gericht op het slaan van de bal en daarom zwaarder en breder.

7. Keepersticks

Een aparte vermelding verdienen de keepersticks. Keepersticks hebben een verlengde krul en een extra ‘hobbel’ (curve) waardoor er een groot stopoppervlak beschikbaar is om de bal tegen te houden. Verder zijn ze lichter en dunner dan ‘gewone’ sticks. Keepersticks zijn ongeschikt voor veldspelers.

Hockeystick kopen delen:

Voordelig hockeystick kopen

Een goede hockeystick is de basis van alles bij hockey. Hockeysticks zijn er in vele soorten, kleuren en maten, van juniorsticks tot seniorsticks en keepersticks.

1.698 aanbiedingen tot 60% korting

Meer hockey kooptips

Hockeyschoenen kopen - Meer grip en comfort

Hockeyschoenen kopen

Het is van groot belang voor je spel om goede hockeyschoenen te kopen. De juiste hockeyschoenen verbeteren je spel en helpen je blessures te voorkomen.

Lees meer »

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *