Jouw fiets onderhouden - In 6 stappen

Goed fietsonderhoud is het halve werk

Jouw fiets onderhouden

Met een goed onderhoud kan je langer genieten van je fiets. Dit zorgt namelijk voor meer fietsplezier en minder slijtage van belangrijke draaiende onderdelen, waaronder de ketting, cassette en tandwielen.

0 aanbiedingen

Onderhoud in 6 stappen

Goed fietsonderhoud is het halve werk. Wanneer je goed voor je fiets zorgt, blijft deze een stuk langer als nieuw en gaat ie simpelweg een stuk langer mee. Natuurlijk is een jaarlijkse onderhoudsbeurt door de fietsenmaker altijd zeer raadzaam, maar er is ook een heleboel wat je zelf al kunt doen. Wij geven een paar onderhoudstips!

1. Schoonmaken

Maak je fiets regelmatig schoon met schoonmaakmiddelen. Doe dit niet alleen met water, maar gebruik ook een ontvetter of maak een sopje met warm water. Maak de fiets van boven naar onder schoon, daarna nog even afspoelen. Let op! Gebruik geen hogedrukreiniger of sproeikop met een harde straal, hiermee komt er namelijk water in de lagers van je fiets. Laat de fiets goed drogen, het liefst binnen.

2. Ketting en tandwielen smeren

Je ketting en andere onderdelen voor de aandrijving moeten af en toe ontvet en opnieuw gesmeerd worden. Eerst ontvetten en schoonmaken en als het goed schoon is kun je opnieuw gaan smeren. Om je ketting te smeren kun je het beste een speciale smeermiddelen gebruiken die vuilwerend en waterafstotend is, en geen gewone olie omdat deze vuil juist extra aantrekt.

3. Remmen checken

De remmen van je fiets zijn een zeer belangrijk onderdeel om te checken. Niet goed werkende fietsremmen kunnen gevaarlijke situaties opleveren. Of je nu met velgremmen of met schijfremmen fietst bij beide moet je de remblokken controleren. Om de blokken te controleren bij een velgrem haal je even het wiel los om de blokjes goed te kunnen zien.

4. Wielen controleren

Gebruik water, borstel en een doekje om de fietswielen en fietsbanden schoon te maken. Pomp om de 3 à 4 weken de fietsbanden op. Met de juiste bandenspanning – check de zijkant van de band – kun je lekrijden voorkomen, verslijt jouw band minder snel en fiets je soepeler. Check ook of jouw banden nog voldoende reliëf hebben voor een goede grip op de weg.

5. Bouten, moeren, pedalen, stuur- en zadelpen behandelen

Met lagervet en montagepasta smeer jij de draaiende onderdelen en kabels van je fiets! Pasta’s gebruik je vooral voor onderdelen die niet veel bewegen, zoals de zadelpen en boutverbindingen. Vetten gebruik je voor het smeren van bewegende onderdelen, zoals de lagers.

6. Beschermen van je fiets

Om je onderhoudsbeurt helemaal af te maken kun je het frame nog eens extra beschermen. Wil je hem echt laten shinen, spuit hem dan in met beschermingsmiddelen. Hiermee breng je een beschermde laag aan op je frame. Wat er voor zorgt dat hij er mooier uit komt te zien en de volgende schoonmaakbeurt een stuk makkelijk gaat. De wax zorgt er voor dat er minder snel vuil aan je frame en onderdelen hecht. Pas overigens wel op dat de polish wax niet op je schijfremmen terecht komt!

Jouw fiets onderhouden delen:

Goed fietsonderhoud is het halve werk

Om de gebruiksduur van je fiets optimaal te benutten is het noodzakelijk om hem goed te onderhouden.

0 aanbiedingen

Meer fietstips

Doorfietsen in de winter - Laat je niet weerhouden

Doorfietsen in de winter

Fietsen in de winter kan behoorlijk koud zijn. Zorg er dan ook voor dat je de juiste fietsuitrusting hebt, wanneer je de deur uit gaat. tijdens de koudere maanden kun je ook genieten van je fietstocht.

Lees meer »

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *