Mountainbike kopen - Waarop letten

7 handige tips

Mountainbike kopen

Tips bij het kopen van een mountainbike Waar moet je op letten? Lees ons advies! Met zoveel keuze is het lastig om de fiets te vinden die perfect aansluit bij jouw wensen.

4.260 aanbiedingen tot 82% korting

7 tips mountainbike kopen

Een van de eerste mountainbike kopen tips is meteen een heel belangrijke: kies het juiste type mountainbike. Het woord mountainbike is een overkoepelende term voor verschillende modellen. Wat is een goede mountainbike? Dat is dan afhankelijk van allerlei zaken.

Type mountainbike

Mountainbiken gebeurt op verschillende ondergronden. Voor elke ondergrond is een ander type het meest geschikt. Daar waar een hardtail mountainbike erg gericht op snelheid is, is een full-suspension mountainbike voorzien van voor- en achterdemping waardoor er snelheid verloren gaat, maar stevigheid en comfort wordt geboden. Bedenk dus wat voor mountainbikeroutes jij gaat fietsen en welke fiets daar bij past.

Frame

Niets is zo belangrijk als de juiste maat frame voor je MTB. Een verkeerde framemaat kan leiden tot fysieke klachten of te weinig controle over de fiets. Als je online een MTB gaat kopen kun je vaak kiezen voor framemaat M, L en XL. Alleen deze maten verschillen per merk. Wij raden aan om naar een fietsspeciaalzaak te gaan. Daar kunnen ze je adviseren over de juiste framemaat per merk.

Het belangrijkste verschil in mountainbikeframes zit hem in het materiaal. Tegenwoordig worden mountainbikes voornamelijk van aluminium of carbon gemaakt. Aluminium frames zijn erg betrouwbaar. Carbon frames zijn lichter, stijver en tegelijkertijd iets comfortabeler. Hierdoor zijn ze wel duurder dan aluminium frames.

Afmonteren

Ook bij het kiezen van een versnellingsgroep moet je je afvragen op welk terrein je gaat fietsen. Als je veel door het bos en de modder fietst, slijt je materiaal eerder dan wanneer je over een verhard fietspad rijdt. Kies bij het fietsen door bos en modder dan ook voor een versnellingsgroep met een hoge kwaliteit.

De meeste mountainbikes hebben Shimano of SRAM onderdelen. In onderstaande tabel zie je wat de kwaliteit per versnellingsgroep is.

Shimano: XTR, XT, SLX, Deore, Alivio, Acera, Altus / Tourney
SRAM: XX, X0, X9, X7, 5.0, 4.0, 3.0

Wielmaat

Vroeger had een mountainbike 26 inch wielen. Tegenwoordig worden deze nog nauwelijks verkocht en niet aangeraden. De wielmaten van nu zijn 27.5 inch en 29 inch. Ter vergelijking: een racefiets heeft 28 inch wielen. Hoe groter het wiel hoe gemakkelijker het over een kuil heen rijdt en hoe minder je het voelt.

Remmen

Je kunt kiezen tussen schijfremmen en velgremmen (V-brakes). De nieuwere mountainbikes worden standaard uitgerust met schijfremmen. Schijfremmen kunnen op een kabel werken of hydraulisch. Bij hydraulische remmen worden de leidingen van de rem met olie gevuld en ze hebben een grotere remkracht.

Vering

Wat betreft de vering van je fiets, zijn er 3 opties. Je hebt rigide fietsen, zonder vering. Er zijn hardtail fietsen, met enkel een voorvering en er zijn full suspension fietsen die zowel voor- als achtervering hebben. Er zitten zowel voor- als nadelen aan het hebben van vering wat je rit positief of nadelig kan beïnvloeden.

Prijs

Natuurlijk speelt jouw budget een belangrijke rol in de keuze van een mountainbike. Mountainbikes komen met uiteenlopende prijskaartjes. Je kunt al een mountainbike kopen onder de €500, maar er zijn ook modellen van ruim boven de €5000. Hoe hoger je budget is, hoe meer je mag verwachten qua veringen, remmen, versnellingen en gewicht van de fiets. De belangrijkste keuzes die de prijs en kwaliteit van de mountainbike beïnvloeden zijn:

  • Spring of Air vering
  • Velgremmen, mechanische
  • Schijfremmen of hydraulische schijfremmen
  • Geen vering, voorvering of voor- en achtervering
  • Aluminium of carbon frame
  • Kwaliteit en gewicht van de wielen
  • Kwaliteit van het schakelsysteem en de aandrijving

Mountainbike kopen delen:

Voordelig mountainbike kopen

Met de juiste mountainbike haal je maximaal plezier uit het fietsen.

4.260 aanbiedingen tot 82% korting

Meer fiets kooptips

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.