Mountainbike kopen - Waarop letten

Voor veel fietsplezier

Mountainbike kopen

Tips bij het kopen van een mountainbike Waar moet je op letten? Lees ons advies! Met zoveel keuze is het lastig om de fiets te vinden die perfect aansluit bij jouw wensen.

5.335 aanbiedingen tot 80% korting

9 tips mountainbike kopen

Wil je een mountainbike kopen, dan is het goed om bij een aantal zaken stil te staan. Rijd je af en toe in de bossen en gebruik je je mountainbike vooral recreatief? Of ben je van plan om er lange afstanden of wedstrijden mee te gaan rijden? Rijd je door regen en modder of ben je een mooi weer rijder? Kortom waar ga jij jouw mountainbike voor gebruiken?

1. Bepaal je budget

Voordat je gaat zoeken naar een mountainbike is het goed om een budget vast te stellen. Mountainbikes lopen qua prijs nogal uiteen. Waar je een instapmodellen hebt voor 600 Euro, betaal je voor topmodellen zowat het tienvoudige. Spreek dus een duidelijke prijsrange met jezelf af. Begin jij net met mountainbiken?

Tweedehands mountainbike kopen
Als je geld wilt besparen en besluit om een tweedehands mountainbike te kopen, kan dat beste een prima keuze zijn. Let wel op dat je jezelf niet laat leiden door een aantrekkelijke prijs. Koop een mountainbike die aansluit op jouw niveau, de juiste maat heeft en past bij de omstandigheden waarin jij gaat fietsen. Let als je een tweedehands mountainbike goed op de staat van onderdelen als het frame, de wielen, de voorvork, de remmen, de versnellingen, de banden en de vering.

2. Kies het juiste frame

Niets is zo belangrijk als de juiste maat frame voor je MTB. Een verkeerde framemaat kan leiden tot fysieke klachten of te weinig controle over de fiets. Als je online een MTB gaat kopen kun je vaak kiezen voor framemaat M, L en XL. Alleen deze maten verschillen per merk. Wij raden aan om naar een fietsspeciaalzaak te gaan. Daar kunnen ze je adviseren over de juiste framemaat per merk.

Soort frame
Het belangrijkste verschil in mountainbikeframes zit hem in het materiaal. Tegenwoordig worden mountainbikes voornamelijk van aluminium of carbon gemaakt. Aluminium frames zijn erg betrouwbaar. Carbon frames zijn lichter, stijver en tegelijkertijd iets comfortabeler. Hierdoor zijn ze wel duurder dan aluminium frames.

3. Type mountainbike kiezen

Mountainbiken gebeurt op verschillende ondergronden. Voor elke ondergrond is een ander type het meest geschikt. Daar waar een hardtail mountainbike erg gericht op snelheid is, is een full-suspension mountainbike voorzien van voor- en achterdemping waardoor er snelheid verloren gaat, maar stevigheid en comfort wordt geboden. Bedenk dus wat voor mountainbikeroutes jij gaat fietsen en welke fiets daar bij past.

4. Let op de afmontage

Ook bij het kiezen van een versnellingsgroep moet je je afvragen op welk terrein je gaat fietsen. Als je veel door het bos en de modder fietst, slijt je materiaal eerder dan wanneer je over een verhard fietspad rijdt. Kies bij het fietsen door bos en modder dan ook voor een versnellingsgroep met een hoge kwaliteit.

De meeste mountainbikes hebben Shimano of SRAM onderdelen. In onderstaande tabel zie je wat de kwaliteit per versnellingsgroep is.

Shimano: XTR, XT, SLX, Deore, Alivio, Acera, Altus / Tourney
SRAM: XX, X0, X9, X7, 5.0, 4.0, 3.0

5. Remmen

Je kunt kiezen tussen schijfremmen en velgremmen (V-brakes). De nieuwere mountainbikes worden standaard uitgerust met schijfremmen. Schijfremmen kunnen op een kabel werken of hydraulisch. Bij hydraulische remmen worden de leidingen van de rem met olie gevuld en ze hebben een grotere remkracht.

6. Voorvorken

Een van de belangrijkste mountainbikeonderdelen is de voorvork. Deze kwaliteit van de voorvork bepaalt de vering, instelmogelijkheden, gewicht, duurzaamheid en stijfheid. Hoe hoger deze kwaliteit, hoe duurder de fiets natuurlijk. De instelmogelijkheden en stijfheid zijn belangrijke aspecten voor beginners. Ben je een geoefende renner dan moet je op zoek naar fietsen met een lichte voorvork en een klein/grote vering.

7. Welke wielmaat

Vroeger had een mountainbike 26 inch wielen. Tegenwoordig worden deze nog nauwelijks verkocht en niet aangeraden. De wielmaten van nu zijn 27.5 inch en 29 inch. Ter vergelijking: een racefiets heeft 28 inch wielen. Hoe groter het wiel hoe gemakkelijker het over een kuil heen rijdt en hoe minder je het voelt.

8. MTB pedalen met of zonder kliksysteem?

Als je de framemaat en wielmaat van je nieuwe MTB hebt bepaald, mag je nieuwe pedalen uitzoeken. Die zitten namelijk niet standaard op een mountainbike (of racefiets). Je hebt de keuze uit twee soorten pedalen, namelijk klikpedalen of platform pedalen.

9. Mountainbiken met een rugzak of bidons?

Nu je MTB compleet is, moet je nog een keuze maken voor een bidonhouder of voor een fietsrugzak. Het voordeel van een fietsrugzak is dat je naast een handige watervoorraad vaak ook nog ruimte heb voor een reserveband en wat gereedschap. Drinken is bovendien extra makkelijk via een slangetje dat je op je schouder vastzet. Geen gezeul met bidons dus. Nadeel is wel dat je het systeem regelmatig goed schoon moet maken en je altijd een rugzak om hebt. Met hele hete dagen kan dat best zweterig aanvoelen.

Mountainbike kopen delen:

Share on facebook
Share on pinterest
Share on twitter
Share on whatsapp

Voordelig mountainbike kopen

Met de juiste mountainbike haal je maximaal plezier uit het fietsen.

5.335 aanbiedingen tot 80% korting

Meer fiets kooptips

Fietscomputer kopen - Verken de wereld

Fietscomputer kopen

Fietscomputers zijn er in vele verschillende varianten. Een fietscomputer is een handig hulpmiddel om je fietsprestaties bij te houden of om nieuwe fietsroutes te ontdekken.

Lees meer »
Fietshelm kopen - De perfecte fit

Fietshelm kopen

Een fietshelm is een van de belangrijkste accessoires wanneer je op de fiets stapt, of je nou het bos ingaat op de mountainbike of vol gas over het asfalt raast.

Lees meer »
Fietsbril kopen - Bescherm je ogen

Fietsbril kopen

Een fietsbril beschermt je ogen tegen vuil, wind, regen en schadelijke UV-straling. Een goede fietsbril draagt comfortabel en geeft je de juiste bescherming.

Lees meer »

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *