Welke ski past bij mij?

Ski's kopen

ski’s zijn er in alle soorten en maten. Voor elk soort sneeuw, terrein, skiniveau en type skiër zijn er passende ski’s te vinden. Het is van belang dat je ski’s afgestemd zijn op je niveau.

44 aanbiedingen tot 26% korting

Tips ski's kopen

Elke ski heeft zijn eigen kenmerken en specifieke eigenschappen. Het is prettig wanneer Sportzapper al deze dingen eenvoudig op een rij zet, waarbij het grote assortiment overzichtelijk vergeleken wordt. De keuze voor een paar ski’s wordt onder andere bepaald door goed te kijken naar de prijs, de maat, het type en de lengte.

Welke ski’s passen bij mij?

Welke ski’s het beste bij u passen, is afhankelijk van een aantal factoren:

  • Ben je een beginner of gevorderde skiër? Een beginnende skiër kiest eerder voor een wat kortere ski, een gevorderde kan met een langer paar uit de voeten.
  • Wat is jouw leeftijd, gewicht en geslacht? Er zijn speciale ski’s voor mannen en vrouwen; dit heeft te maken met het zwaartepunt, het gewicht en de spierkracht.
  • Als je al eerder hebt geskied: welke ski’s ben je gewend? Je kunt een model ski’s kopen dat iets boven jouw niveau ligt. Als je vaker skiet en jouw niveau omhoog gaat, dan gaat de ski vanzelf ‘passen’.
  • Bent je een sportieve of juist rustige skiër? En wat verwacht je van jouw ski’s? Een korte ski is wendbaarder, een lange is meer geschikt voor diepe sneeuw. Met een all-mountain ski bijvoorbeeld kun je meerdere kanten op.
  • Wat zijn jouw favoriete pistes: blauw, rood of zwart? Of ski je off-piste? 


Type ski’s

De omstandigheid waarin de skiër gaat skiën is ook essentieel. Ben je meer een off-piste skiër dan zul je een brede ski als prettig ervaren. Dit geeft een in de diepsneeuw veel comfort. Op de piste en een hogere eind snelheid gewenst? Dan is een langere en stijvere ski wellicht de juiste keuze. Ook het geslacht bepaald de keuze. Voor de man is de ski anders gebouwd dan de ski voor de vrouw. Dit heeft te maken met het zwaartepunt en de stijfheid van de ski. Je kunt de ski’s onderverdelen in de volgende types:

Carve ski’s

De meest verhuurde en verkochte ski is de Carve ski. Deze ski is zeer wendbaar en comfortabel in het gebruik. Het carven van de ski betekent dat de ski perfect door de bochten kan snijden. Hoe korter de carve ski, hoe korter de bochten worden aangesneden. Dit gaat gepaard met heel veel stabiliteit. Iets wat door elke skiër als prettig wordt ervaren. Het maakt in deze niet veel uit of dat het om een beginnende of gevorderde skiër gaat. Wel is het voor de beginnende skiër een groot voordeel dat er veel controle is. Vermoeidheid zal ook minder snel aan de orde zijn.

Freeride ski’s

Ook wel diepsneeuw of off piste ski genoemd. Deze ski’s hebben meer lengte en zijn ook breder. Hierdoor drijft de ski als het ware op de sneeuw. Deze ski wordt het meeste vergeleken en gekocht door de meer ervaren skiër.

All Mountain ski’s

Het woord zegt het eigenlijk al. Deze ski is geschikt voor meerdere omstandigheden. Breder dan de carve ski en wat meer flexibiliteit in de lengte van de ski. Bij de all mountain ski is het belangrijk ze niet te kort te kopen. Houd de schouderlengte aan wanneer je veel op de piste gaat skiën. Houd lichaamslengte aan wanneer je meer off piste gaat skiën. Voor de beginnende en de meer ervaren skiër de beste keus.

Piste ski’s

De perfecte piste ski geeft veel rotatie vermogen en dus een goede wendbaarheid. De piste ski is absoluut de beste keus wanneer je niet van de pistes af gaat en wanneer de pistes net geprepareerd zijn. De ski is vaak wat stijver.

Toerski’s

Toerski’s moeten aan verschillende eisen voldoen, zowel voor steile beklimmingen als voor de daaropvolgende afdalingen. Ze moeten relatief licht zijn voor de beklimming, daarom zijn ze gemaakt van speciale materialen en hebben ze soms minimalistische bindsystemen. Omdat ze ondanks hun lage gewicht tijdens de afdaling in het terrein beheersbaar moeten blijven, hebben ze vaak brede mid- en rockerconstructies.

Twin Tips

Ben je een echte freestyle skiër die houd van springen, achteruit skiën en andere gave tricks, dan is een twin tip ski de beste keuze. Een bezoek aan het funpark mag niet ontbreken wanneer je voor dit type ski kiest. Voor de beginnende skiër is dit niet de juiste keuze.

Kenmerken van ski’s

Uiteraard beschikt elke ski over diverse kenmerken. Hieronder de belangrijkste kenmerken op een rij.

Lengte

Wendbaarheid is vaak het belangrijkste voor de beginnende en de licht gevorderde skiër. Er wordt dan vaak gekozen voor de wat kortere ski’s. De meer ervaren skiër vind wat meer lengte prettiger en deze geeft meer snelheid. Hogere snelheid vraagt ook om minder bochten. Minimale lengte is net onder de schouders. Maximale lengte is ongeveer 40 centimeter boven lichaamslengte, maar deze kom je in normale omstandigheden niet tegen. Deze ski’s worden alleen door wedstrijdskiërs gebruikt. Er wordt gebruik gemaakt van onder andere carbon om ook de langere ski’s goed stijf te krijgen. Lichaamsgewicht en lengte van de skiër is mede bepalend voor de juiste lengte.

Breedte

Een brede ski geeft veel comfort en stabiliteit in de diepsneeuw en op de niet geprepareerde piste. Wanneer de piste er nog strak bij ligt dan is mag de ski wat minder breed zijn. Het drijfvermogen is dan van ondergeschikt belang.

Taillering

De taillering wordt op de ski aangegeven met drie getallen. Het gaat dan om de breedte van de ski van de voorkant, de achterkant en het midden.

Stijfheid/ Lengtestijfheid

Hoe stugger de ski hoe beter de ski bij hoge snelheid zijn werk blijft doen. Een kortere ski zal bij hogere snelheid inleveren op stabiliteit. Voor de beginnende skiër is het juist van belang dat de ski niet te stijf is, zodat er ruimte is voor fouten door gebrek aan ervaring.

Torsiestijfheid

De torsiestijfheid bepaald samen met de lengte stijfheid van de ski de vergevingsgezindheid ervan. Hoe meer torsiestijfheid hoe directer de ski te sturen is. De controle neemt toe bij meer stijfheid. Vermoeidheid van de benen wordt hierdoor ook beperkt.

Eigenschappen van ski’s

Of je nu goedkope ski’s of duurdere latten koopt, draaigemak, kantengrip, stabiliteit, kantenwissel en drijfvermogen zijn belangrijke eigenschappen van alle ski’s.

Radius

Hoe korter de radius, hoe korter de bochten die je kunt maken. De radius is een maat voor de kleinste cirkel die met de ski’s gemaakt kan worden. Een korte radius, met grote wendbaarheid, wordt bereikt door een sterk getailleerde ski. Een minder getailleerde ski zorgt voor een grotere radius met langere bochten. De nieuwste generatie ski’s is breder en sterk getailleerd. Dit zorgt ervoor dat ze zowel op als buiten de piste zeer goed te gebruiken zijn.

Kantengrip

Een goede kantengrip is belangrijk bij hogere snelheden en op harde, ijzige pistes. De mate van kantengrip wordt onder meer bepaald door de torsiestijfheid van de ski. Een hogere torsiestijfheid betekent meer kantengrip, omdat de volledige staalkant in de sneeuw wordt gedrukt. De hoek en de scherpte van de staalkant zijn ook van invloed op de kantengrip. Houd hier rekening mee als je nieuwe ski’s koopt.

Demping

Hogere snelheden en het skiën op ijzige pistes zorgen ervoor dat de ski de neiging heeft om te gaan trillen. Dit heeft ook een grotere belasting van spieren en gewrichten tot gevolg. Het zijn vooral de duurdere ski’s die daarom over geavanceerde dempingsystemen beschikken. Ten opzichte van veel goedkope ski’s, zorgt dit voor een sterke verbetering van het comfort.

Ski’s kopen delen:

Voordelig ski's kopen

Natuurlijk ligt de prijs van de ski’s aan alle eisen die je eraan hebt. Ook het merk is uiteraard bepalend. Of je de ski’s in Nederland of Oostenrijk koopt, kan financieel vaak veel uitmaken.

44 aanbiedingen tot 26% korting

Meer ski kooptips

Ski jas kopen - Blijf lekker warm

Ski jas kopen

Vooral op de dagen met kou, wind en sneeuw is een goede ski jas onmisbaar. Deze laatste beschermende buiten laag moet een goede bewegingsvrijheid garanderen.

Lees meer »
Skikleding kopen - Lekker warm en comfortabel

Skikleding kopen

Goede skikleding houd je warm bij extreme kou, droog als er veel sneeuw valt en redelijk koel op hele zonnige dagen. Blijf optimaal genieten van jouw piste avonturen.

Lees meer »
Skischoenen kopen - De perfecte fit

Skischoenen kopen

Skischoenen zijn het belangrijkste onderdeel van je skiuitrusting. Skischoenen geven je bewegingen direct door naar de ski’s en hebben veel invloed hebben op je skiprestaties.

Lees meer »

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *