Optimale warme handen

Optimale warme handen

Skihandschoenen kiezen

Skihandschoenen zijn super belangrijk om comfortabel te kunnen skiën. Ze zorgen voor bescherming tegen de kou maar ook tegen de scherpe randen van een ski of snowboard.

52 aanbiedingen
"Let er bij het kopen van skihandschoenen goed op dat je ze niet te klein koopt. Wanneer de vingers te weinig ruimte hebben, kan de lucht niet circuleren en gaan je handen koud aanvoelen"

Tips skihandschoenen kopen

Goede skihandschoenen bieden optimale warmte voor de handen. Daarnaast is het van belang dat deze goed ventilerend is en zweet afvoert. Je kunt kiezen uit diverse materialen, zoals leer of Gore-Tex. Hoe beter de materialen, hoe hoger de prijs.

Type skihandschoenen

Skihandschoenen

Bij skihandschoenen moet elke vinger zichzelf verwarmen. Het grote voordeel van skihandschoenen ten opzichte van wanten is de bewegingsvrijheid. Dingen vastpakken gaat gewoon een stuk makkelijker.

Skiwanten

Wanten bieden een snellere en langdurigere verwarming van de vingers, omdat de vingers elkaar verwarmen. Het nadeel is dat de bewegingsvrijheid juist een stuk minder is. Voor kinderen zijn wanten een goede keuze, aangezien warme handen het belangrijkst is.

Lobster Handschoenen

Dit zijn warme wanten met een split tussen de eerste (of eerste twee vingers) en de overige vingers. Ze zijn een handige oplossing als je merkt dat handschoenen niet warm genoeg zijn en wanten te onhandig aanvoelen. Dit ontwerp is bijna net zo warm als een gewoon paar wanten en vooral handig voor fietsers omdat versnellingen en remmen makkelijk te bedienen zijn.

Wat zijn warme handschoenen?

De hoeveelheid warmte die een handschoen geeft, heeft vooral te maken met het materiaal dat in de handschoenen is verwerkt. De twee belangrijkste materialen zijn Gore-Tex en PrimaLoft.

Gore-Tex

GORE-TEX® handschoenen bieden duurzame bescherming tegen alle weersomstandigheden, comfort, uitgebalanceerde warmteoverdracht en optimale vochtregulatie – zelfs in zware omstandigheden. Het resultaat: je handen blijven warmer als het koud is en ze blijven droger wanneer je transpireert.

PrimaLoft

PrimaLoft is een synthetische tegenhanger van dons. Het voelt wat zwaarder aan, maar daarnaast combineert het alle voordelen van dons: het is licht, compact én sterk isolerend. Dit materiaal vormt clusters waardoor er luchtkamertjes ontstaan die de warmte opsluiten en vasthouden. Bovendien is PrimaLoft goedkoper dan dons en mag het nat worden zonder daarvoor aan warmte in te boeten.

Kenmerken skihandschoenen

Leer of polyester

Skihandschoenen zijn er in leer en polyester.

  1. De leren handschoenen hebben een betere warmte vasthoudende functie en gaan langer mee. Echter vergen deze wel onderhoud om ze soepel en netjes te houden.
  2. De polyester skihandschoenen zijn goedkoper door het gebruik van onder andere nylon. Het grote nadeel is dat deze sneller nat worden en blijven, dat kan vragen om een tweede paar skihandschoenen tijdens de skivakantie.


Waterdicht

Het materiaal wat zorgt voor de beste waterdichtheid van de handschoenen is Dry-S (Sinner), Gore-Tex, Thinsulate of X-dry (Extremities) technologie. Deze materialen zijn goed isolerend, waterdicht, winddicht en tegelijkertijd ademend. Dot zorgt voor een maximaal draagcomfort tijdens de koude dagen.

Isolatie

Handschoenen worden over het algemeen gemaakt in 2 soorten isolatiemateriaal:

  1. Dons en synthetisch (Primaloft). Dons is een uitstekende isolator; het is licht, gemakkelijk te comprimeren, duurzaam en ademend maar wel kostbaarder dan synthetisch. Dons gaat over het algemeen langer mee en behoudt zijn loft langer dan synthetisch. Een nadeel van dons is dat het zijn isolatie verliest wanneer het nat wordt, daarom worden de meeste handschoenen en wanten met synthetische isolatie gemaakt.
  2. Synthetisch (Primaloft) is goedkoper dan dons, isoleert als het nat is en droogt veel sneller. Het is een goede keuze voor gebruik tijdens het skiën, snowboarden en spelen in de sneeuw, vooral in vochtige klimaten.

Skihandschoenen of skiwanten?

Bij skiwanten is er minder warmte nodig om de vingers op temperatuur te houden omdat de vingers elkaar warm houden, ze zijn dus warmer dan een skihandschoen maar je levert ook bewegingsvrijheid in. Kies je voor skihandschoenen dan geeft je dit meer bewegingsvrijheid maar levert je in op warmte.

Tips voor warme handen

  • Trek je handschoenen niet onnodig uit
  • Maak gebruik van zijden/kunststof binnenhandschoenen
  • Heatpacks in je handschoenen kunnen uitkomst bieden
  • Drink voldoende en geen alcohol (koelt het lichaam af)
  • Stimuleer de bloedcirculatie (wrijven, masseren)

Veelgestelde vragen

Over skihandschoenen kiezen.

Let er bij het kopen van skihandschoenen goed op dat je ze niet te klein koopt. Wanneer de vingers te weinig ruimte hebben, kan de lucht niet circuleren en gaan je handen koud aanvoelen. Te veel ruimte is echter ook niet wat je wilt, hierdoor heb je geen goede grip meer op je skistokken. Je hebt de juiste maat te pakken wanneer je genoeg ruimte over hebt bij de vingertoppen, als de handen (licht) zijn gebogen.

Het verschil tussen skihandschoenen en skiwanten spreekt voor zich. Handschoenen hebben vingers, wanten niet. Bij handschoenen moet iedere vinger voor zijn eigen warmte zorgen, terwijl bij wanten de vingers in één deel zitten en elkaar warm houden. Bij skiwanten is er minder warmte nodig om de vingers op temperatuur te houden. Skiwanten zijn dus warmer dan skihandschoenen, maar je levert wel in qua bewegingsvrijheid. Het is een stukje lastiger om dingen vast te pakken. Koude vingers behoren echter tot de verleden tijd!

Skihandschoenen kiezen delen:

Voordelig skihandschoenen kopen

Goede skihandschoenen zorgen ervoor dat je zorgeloos kan genieten van jouw piste avonturen. Koude handen zorgen er namelijk voor dat je minder plezier beleeft op of naast de piste.

52 aanbiedingen

Meer ski kooptips

Skisokken kopen - Lekkere warme voeten
Sportzapper

Skisokken kopen

Skisokken zijn speciaal ontworpen voor in je skischoenen. Ze houden je voeten extra warm, zorgen voor voldoende ventilatie en hebben een comfortabele pasvorm zodat je de hele dag ongestoord kunt skiën zonder koude voeten!

Lees verder »
Skihelm kopen - De perfecte pasvorm
Sportzapper

Skihelm kopen

Op de piste is een goede skihelm onmisbaar voor de veiligheid en tevens een goede bescherming tegen kou en wind. Bij Sportzapper vind je al snel de beste skihelm voor jou!

Lees verder »
Skikleding kopen - Lekker warm en comfortabel
Sportzapper

Skikleding kopen

Goede skikleding houd je warm bij extreme kou, droog als er veel sneeuw valt en redelijk koel op hele zonnige dagen. Blijf optimaal genieten van jouw piste avonturen.

Lees verder »

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *