Skischoenen kopen - De perfecte fit

De perfecte fit

Skischoenen kopen

Skischoenen zijn het belangrijkste onderdeel van je skiuitrusting. Skischoenen geven je bewegingen direct door naar de ski’s en hebben veel invloed hebben op je skiprestaties.

127 aanbiedingen tot 28% korting

Tips skischoenen kopen

Het aanbod van skischoenen is enorm groot. Maar hoe weet je nou welke schoen bij jou past? Het is zeker aan te raden om vooraf te bepalen wat voor type skiër je bent. Beginner of gevorderd, recreatief of sportief, houd je van snelheid of doe je het liever rustig aan? 

Type skischoenen

Er zijn diverse soorten skischoenen waar je uit kunt kiezen. Zo is er de comfort skischoen, de sport/performance skischoen, de race skischoen en de freeride/tour skischoen.

Comfort skischoenen

De comfort skischoen is licht en bieden zoals het woord al zegt veel comfort. Je hebt veel bewegingsvrijheid in de skischoen. Voor elke skiër zijn deze schoenen geschikt door de medium flex van de schoen.

Sport/performance skischoenen

De Sport/performance skischoenen zijn uitermate geschikt voor de gevorderde skiër. De actieve houding en hogere snelheid vraagt om deze performance skischoen.

Race skischoenen

De raceschoen biedt een stuk minder comfort. Doel van deze skischoen is om de samenwerking met de ski te optimaliseren. Het goed overbrengen en verwerken van alle krachten is erg belangrijk. De flex van de schoen is hard.

Freeride/tour skischoenen

De freeride/tour skischoenen zijn geschikt voor meer extreme piste omstandigheden. Denk hierbij aan diepsneeuw, springen en andere radicale ski acties. De polstering van de skischoen moet goed zijn. Deze skischoen bieden vaak ook een geïntegreerde wandel functie zodat er ook gedeeltelijk door de sneeuw gelopen kan worden voor de meest spectaculaire diepe sneeuw afdalingen.

Kenmerken skischoenen

Flexibiliteit

Comfort en sportiviteit van de skischoen wordt met name bepaalt door de flexibiliteit van de skischoen. Hoe sportiever de schoen hoe stijver hij dient te zijn. De stijfheid geeft een directe druk op de ski. Flexibele skischoenen kopen doe je juist wanneer het comfort erg belangrijk is.

De stijfheid van skischoenen wordt aangegeven door een cijfer. Dit is de flex index. Een skischoen met een flex van 60 is extreem zacht en een schoen van 140 is extreem hard. Het vergelijken van de flex bij verschillende merken skischoenen is geen optie, aangezien ze allemaal hun eigen schaal aanhouden. Veel recreatieve skiërs zitten op een flex index tussen de 90 en 130, afhankelijk van het niveau en met welk doel de skiër de piste op gaat.

Binnenschoen

De binnenschoenen van de duurdere schoenen zijn juist wat dunner dan bij de goedkopere skischoenen. Voordeel hiervan is dat het contact met de ski beter is, wat zorgt voor meer controle in moeilijke omstandigheden of bij grote snelheden. De goedkopere schoen heeft een dikkere binnenschoen, maar bij gebruik zal dit materiaal snel meer ruimte gaan geven omdat het niet meer goed naar de originele vorm teruggaat. De laatste jaren zijn er steeds meer mogelijkheden om de binnenschoen op maat te laten maken of te verwarmen.

Loopstand

De meeste grote skischoen merken, zoals Nordica, Tecnica, Salomon en Lange, bieden nu ook een loopstand op de skischoen. De loopstand heeft geen nadelig effect meer op de flex.

Maat skischoen

Bij skischoenen kopen is de maat van zeer groot belang. Te kleine schoenen zullen de doorbloeding beperken met als gevolg koude voeten en pijnlijke tenen. Houdt er ook rekening mee dat elk merk weer een andere pasvorm heeft. De pasvorm in combinatie met de juiste maat zullen allesbepalend zijn ten aanzien van het draagcomfort en het contact met de ski.

Inlegzolen

Ter voorkoming van diverse klachten is een inlegzool een goede optie. Denk hierbij aan het voorkomen van koude voeten, achillespeesklachten, overbelasting van de kuitspieren en andere vervelende kleine en grotere blessures.

Skischoenen kopen delen:

Voordelig skischoenen kopen

Skischoenen met een goede pasvorm houden je voeten warm en droog. Daarnaast beschermen ze je tegen klappen die kunnen leiden tot blessures en verwondingen.

127 aanbiedingen tot 28% korting

Meer ski kooptips

Skisokken kopen - Lekkere warme voeten

Skisokken kopen

Skisokken zijn speciaal ontworpen voor in je skischoenen. Ze houden je voeten extra warm, zorgen voor voldoende ventilatie en hebben een comfortabele pasvorm zodat je de hele dag ongestoord kunt skiën zonder koude voeten!

Lees meer »
Ski jas kopen - Blijf lekker warm

Ski jas kopen

Vooral op de dagen met kou, wind en sneeuw is een goede ski jas onmisbaar. Deze laatste beschermende buiten laag moet een goede bewegingsvrijheid garanderen.

Lees meer »
Skihelm kopen - De perfecte pasvorm

Skihelm kopen

Op de piste is een goede skihelm onmisbaar voor de veiligheid en tevens een goede bescherming tegen kou en wind. Bij Sportzapper vind je al snel de beste skihelm voor jou!

Lees meer »

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *