Boost jouw energie

Sportvoeding voor hardlopen

Het is essentieel om ervoor te zorgen dat je lichaam voldoende brandstof heeft om te hardlopen en te herstellen. Het gebruik van sportvoeding helpt je om het maximale uit je hardlopen te halen.

540 aanbiedingen tot 49% korting

Tips sportvoeding voor hardlopen

Voeding en een goed dieet zijn net zo cruciaal als je fysieke training voor het succes van je trainingsdoel, afstand of wedstrijd. Een gemiddeld lichaam heeft van nature voldoende energie om 60 minuten intensief hard te lopen, zonder dat je tijdens een training of wedstrijd naar sportdrank of sportvoeding hoeft te grijpen. Wees voorbereid en voorkom dat je de beruchte ‘man met de hamer’ tegenkomt.

Voor het hardlopen

Niet alleen tijdens maar ook vooral voor een wedstrijd of trainingssessie is het goed om sportvoeding tot je te nemen. Voor een marathon wordt er vaak koolhydraten gestapeld maar ook voor een pittige training kun je van te voren koolhydraten aanvullen of je mineralen op peil brengen.

Als je trainingsfrequentie toeneemt en in aanloop naar een marathon of (meerdaagse) wedstrijd adviseren wij om 2 dagen vooraf extra koolhydraten te stapelen. Dit kan door je tussendoortjes en maaltijden koolhydraatrijk te maken m.b.v. extra brood, rijst, aardappelen of pasta en als tussendoortje bijvoorbeeld een Maxim Energy bar. Als je vergeet om goed te laden, kom je jezelf daarna tegen, want je lichaam verbruikt tijdens zware inspanningen meer energie dan het op dat moment nog kan opnemen. Een goede voorraad is de basis voor een efficiënte en effectieve energiehuishouding!

Tijdens het hardlopen

Tijdens het hardlopen verlies je vocht. Het is belangrijk om goed gehydrateerd te blijven en om mineralen, koolhydraten en elektrolyten aan te vullen tijdens het hardlopen om optimaal te kunnen presteren. Tip: probeer meerdere merken sportvoeding uit. Zo weet je precies welke gel of drank het beste bij jou past.

Voldoende vocht is essentieel voor een goede opname van o.a. suikers in je darmen. Te veel suikerrijke voeding en te weinig vocht is een nachtmerrie voor je darmen en kan o.a. buik- en darmkrampen veroorzaken. Plan het gebruik van energiegels goed en neem er niet te veel. Ze zijn erg geconcentreerd in met name korte suikers! Als je ze neemt probeer er dan ook een flinke slok bij te drinken.

Na het hardlopen

Herstellen na een wedstrijd of training is heel belangrijk. Het is goed om zo snel mogelijk, het liefst binnen 45 min na inspanning, sportvoeding in te nemen voor herstel. Neem een proteïne reep of eiwitrijke hersteldrank. Drink daarnaast ook voldoende water na het hardlopen om te hydrateren. Op deze manier kun je conditie en kracht optimaliseren en verder uitbouwen. 

Hoe neem je sportvoeding mee?

We zijn niet allemaal een topatleet die tijdens een training of wedstrijd een begeleider mee hebben fietsen die de sportvoeding aanreikt. Bij Run2Day hebben we een groot assortiment aan heupgordels, handflessen en rugzakken met waterzak om je voeding mee te nemen.

Sportvoeding voor hardlopen delen:

Share on facebook
Share on pinterest
Share on twitter
Share on whatsapp

Voordelig sportvoeding kopen

Door de juiste sportvoeding in je training op te nemen, zorg je ervoor dat jouw lichaam klaar is voor de grote racedag. 

540 aanbiedingen tot 49% korting

Meer voedingtips

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *