Meer grip en comfort

Wandelschoenen kopen

Een schoen kiezen betekent keuzes maken. Keuzes in stijfheid, waterdichtheid en afwikkeling. Wat wel voor alle wandelschoenen geldt, is dat hij goed moet passen en comfortabel draagt.

551 aanbiedingen tot 50% korting
"De standaard inlegzolen in wandelschoenen zijn vaak eenvoudig. Speciale inlegzolen geven je voet meer ondersteuning, waardoor je prettiger loopt en minder snel last krijgt van vermoeide of zere voeten"

Tips wandelschoenen kopen

Goede fitnessschoenen zitten comfortabel en bieden je voeten, enkels maar ook knieën voldoende steun en stabiliteit tijdens het sporten. Bij de meeste oefeningen belast je niet alleen je spieren, maar ook je pezen en je gewrichten. Draag daarom geen gewone gympen of casual sneakers tijdens het fitnessen, maar altijd speciale fitnessschoenen met goede dempende eigenschappen.

Bedenk waar je gaat wandelen

Tijdens de lessen op muziek maak je veel zijwaartse en draaiende bewegingen. Je fitness schoenen moeten met deze bewegingen mee kunnen gaan en je voeten niet blokkeren. Voor deze lessen heb je fitnessschoenen nodig met diagonale groeven in de zolen. Een profiel met lange rechte strepen zorgt ervoor dat je voeten vast kunnen blijven staan, waardoor er blessures kunnen ontstaan.

Eigenschappen wandelschoenen

1. Welke ondergrond?

Bij het kopen van nieuwe wandelschoenen is het belangrijk dat je je van tevoren bedenkt waar je voornamelijk wilt gaan wandelen. Dit is van grote invloed op je keuze voor de juiste wandelschoenen. Voor een ruige bergachtige vlakte is een stevige schoen vaak een stuk prettiger dan een soepele schoen met een makkelijke afwikkeling. Uiteraard speelt persoonlijke voorkeur ook een rol, maar de ene wandelschoen past nu eenmaal beter bij bepaalde ondergronden dan de andere.

2. Materiaal wandelschoenen

Veel wandelschoenen bestaan nog altijd voor het grootste gedeelte uit leer. Het is nog altijd een van de beste en meest duurzame materiaal om schoenen van te maken. Het voelt stevig aan de voet aan. Fabrikanten van schoenen hebben keuze tussen nubuck, full-grain leer of suède. Nubuck geef een fluwelen look-and-feel, full-grain is glanzend leer en suède is eigenlijk een uiteengehaalde leerlaag.

3. Waterbestendigheid wandelschoenen

Een belangrijk punt is de waterdichtheid van wandelschoenen. Er zijn grofweg twee manieren om tot een goede waterbestendigheid van een schoen te komen. De ene maakt gebruik van een speciaal membraan (vaak is dat Gore-tex) en de andere is om een goede kwaliteit leer te gebruiken en deze te impregneren. Beide technieken zijn goed en komen beide met hun eigen voordelen. 

4. Categorieën wandelschoenen

Wandelschoenen worden meestal onderverdeeld in categorieën, van A tot D. Deze hebben te maken met de oppervlakte waarop je loopt.

  • Type A: lage schoenen met een soepele, buigzame zool. Geschikt voor aangelegde paden en ondergronden die vlak of lichtglooiend zijn.
  • Type B: deze hoge schoenen zitten stevig om de enkel heen. Ze hebben een stugge zool en zijn geschikt voor bergachtig terrein.
  • Type C: hoge, stevige schoenen met een stuggere zool dan categorie B-schoenen. Ideaal voor lange trekkingtochten met zware bepakking.
  • Type D: stijgijzervaste schoenen met een uitermate stijve zool. Geschikt voor extreme tochten en zware klimpartijen.

Lage of hoge wandelschoenen

Deze keuze is afhankelijk van de wandeling die je af gaat leggen. Wanneer je voornamelijk over onverharde paden zal gaan wandelen, raden wij aan voor een hoge schoen te kiezen. Deze biedt extra steun rondom de enkel en voorkomt daarmee de kans op zwikken. Daarbij ontlast het je enkels van het continu zelf moeten corrigeren van de positie van de enkels. Op lange termijn zullen je voeten daarom minder snel vermoeid raken bij het dragen van een hoge wandelschoen.

Wanneer je voornamelijk over verharde wegen zal gaan wandelen en over sterke enkels beschikt, is gebruik van een lage wandelschoen voldoende. Het biedt meer bewegingsvrijheid en voelt koeler aan op warme wandeldagen.

Wandelschoenen inlopen

Het is belangrijk dat je voldoende tijd neemt om nieuwe schoenen goed in te lopen voordat je er grote wandelingen of bergtochten mee gaat maken. Door uitgebreid inlopen, indien mogelijk in alle soorten terrein, passen de wandelschoenen zich zo goed mogelijk aan je voeten aan. Als je uiteindelijk de juiste wandelschoenen hebt gevonden en ze met goede wandelsokken (bv. uit merinowol) combineert, staat niets meer in de weg voor onvergetelijke wandelavonturen!

Goede sokken

Goede sokken zijn erg belangrijk, bezuinig hier dus niet op. Zonde wanneer een verkeerd paar sokken voor problemen zorgt. In een Gore-Tex schoen bijvoorbeeld, kan je beter geen katoenen sok dragen. Je hebt dan een sok nodig die het zweet niet absorbeert maar doorlaat.

Onderhoud wandelschoenen

Zet je wandelschoenen niet modderig in een kast en behandel af en toe (niet te vaak) het leer. Wrijf de naden goed in maar laat de zolen en stootranden met rust. Een waterdichte schoen mag zo nu en dan even in bad. Waarom? De Gore-Tex kan verstopt raken door zouten (restjes van transpiratie). Haal de binnenzolen en veters uit je schoenen en zet ze even in een teiltje lauw water zonder zeep. Laat natte schoenen langzaam drogen, nooit bij een kachel of in de zon.

Wandelschoenen kopen delen:

Voordelig wandelschoenen kopen

Elke schoen heeft zijn eigen specifieke eigenschappen, kijk welke eigenschappen jij belangrijk vindt en ga op zoek naar de perfecte schoen die bij jou past!

551 aanbiedingen tot 50% korting

Meer wandel kooptips

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.