Hardlopen op de loopband - Doelgericht trainen

Doelgericht binnen trainen

Hardlopen op de loopband

Buiten of binnen hardlopen, daar dit nog best een verschil in. De manier hoe je op de loopband traint heeft invloed op je conditie en motivatie. Hardlopen op de loopband heeft veel mogelijkheden.

59 aanbiedingen tot 37% korting

6 tips hardlopen op de loopband

Eindeloos dezelfde training op een loopband is saai. Afwisseling tussen verschillende trainingen is daarom belangrijk. Kies af en toe voor een cardiotraining, intervaltraining of een heuveltraining. Welke trainingsschema’s geschikt zijn voor jou, hangt af van je doelen. Wil je conditie opbouwen of zoek je juist een schema om af te vallen met hardlopen op de loopband.

1. Voordelen van de loopband

Indoor hardlopen kan snel vervelen, maar er zijn zeker ook voordelen. Hardlopen op een loopband is prettig op donkere koude dagen. Toch maken de meeste lopers er alleen in de winter gebruik van. Of liever niet, omdat hardlopen buiten en in de natuur zo lekker is. Maar de loopband heeft ook voordelen:

– Geen last van het weer
– Betere schokabsorptie
– Veiliger dan buiten
– Makkelijker constant tempo kunnen aanhouden

2. Looptechniek

Hardlopen op de loopband ziet er misschien gemakkelijk uit, maar de eerste stappen op een loopband kunnen best verraderlijk zijn als je de basis veiligheidstips niet opvolgt. Wanneer je aan het hardlopen bent, kan je het best de volgende handige tips opvolgen:

– Kijk niet naar beneden
– Leun niet naar voren
– Houd de handvatten niet vast
– Ga niet op de loopband staan als hij aanstaat

3. Cardiotraining

Tijdens hardlopen op de loopband met cardiotraining let je op jouw hartslag, dit kun je het beste doen door een hartslagmeter te gebruiken. Bij een duurtraining loop je een lange afstand. Om dit goed vol te houden loop je niet op een hoog tempo. Een goede check is dat het nog mogelijk moet zijn om tijdens het trainen te praten. Deze training is geschikt voor conditie opbouwen of je afstand wil vergroten. Doordat je op een laag tempo loopt, verbrand je veel calorieën.

4. Intervaltraining

Intervaltraining op een loopband houdt in dat je hoge intensiteit afwisselt met lagere intensiteit. Tijdens zo’n intervaltraining train je korter, maar intensiever. De training zorgt voor een betere conditie, maar is ook geschikt wanneer je wilt afvallen. Ben je aan het trainen voor een wedstrijd? Met een intervaltraining zorg je ook dat je sneller gaat lopen.

5. Heuveltraining

Hardlopen op de loopband kun je gemakkelijk verzwaren door de hellingshoek omhoog te zetten. Wanneer je veel wisselt met de hellingshoek noem je dit een heuveltraining. Bij een heuveltraining zet je de been- en bilspieren flink aan het werk. Deze training is geschikt wanneer je wilt afvallen. Ook wanneer je aan trailrunning doet of heuvels lopen zwaar vindt, is dit een leuke uitdaging.

6. Extra tips

Varieer met de snelheid
Door het variëren van je hartslag en de intensiteit van de workout zorg je ervoor dat je metabolisme sterker verbetert dan wanneer je op dezelfde snelheid en helling zou trainen. Verschillende spiergroepen worden hierdoor aangesproken met een wisselende frequentie. Hierdoor wordt het minder snel saai!

Stel een lichte helling in
Hardlopen op de loopband zonder een helling in te stellen is hetzelfde als buiten lopen op een lichte afdaling. Dit is een gevolg van het feit dat er binnen geen windweerstand en geen verandering van ondergrond is. Wij raden u aan een helling van 1 a 2% in te stellen om er zeker van te zijn dat u even hard werkt als u buiten zou doen.

Drink voldoende water
In de sportschool is het vaak zo warm dat u veel meer zweet op een loopband dan dat u buiten zou doen als u dezelfde afstand zou lopen. Zorg ervoor dat u een flesje water binnen handbereik heeft en probeer meer dan 200 milliliter water te drinken per elke 20 minuten die u loopt.

Cooling-down
Meteen na het hardlopen van de loopband af springen en gaan zitten zal leiden tot spierkramp en eventuele andere kwaaltjes. Zorg er daarom voor dat je hartslag rustig omlaag kan komen door rustig uit te lopen.

Hardlopen op de loopband delen:

Doelgericht binnen trainen

Intervaltraining zorgt voor een betere conditie, maar is ook geschikt wanneer je wilt afvallen. Ben je aan het trainen voor een wedstrijd? Met intervaltraining zorg je ook dat je sneller gaat lopen.

59 aanbiedingen tot 37% korting

Meer hardlooptips

Hardlopen in de winter - Goed voorbereid
Sportzapper

Hardlopen in de winter

Het is belangrijk je hardloopuitrusting af te stemmen op alle mogelijke omstandigheden zodat je, ongeacht het weer, altijd lekker voelt en je kunt concentreren op je prestaties.

Lees meer »

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *