Hometrainers

80 Producten

Met een hometrainer kun je eenvoudig meerdere spiergroepen trainen en je uithoudingsvermogen verbeteren. Daarnaast bepaal je zelf het tempo, het trainingsniveau en het tijdstip van je training.



Ja, hometrainers zijn over het algemeen geschikt voor mensen met rugklachten. Bij het gebruik van een hometrainer wordt de rug namelijk ondersteund door de rugleuning en is er weinig belasting op de rug. Het is wel belangrijk om de hometrainer goed af te stellen op de juiste hoogte en afstand tot het stuur om klachten te voorkomen.
Ja, het is mogelijk om af te vallen met een hometrainer. Bij regelmatig gebruik van de hometrainer verbrandt het lichaam calorieën, wat kan leiden tot gewichtsverlies. Het is wel belangrijk om ook op de voeding te letten om het gewenste resultaat te behalen.
Ja, het regelmatig gebruiken van een hometrainer kan zeker bijdragen aan het verbeteren van de conditie. Door de inspanning op de hometrainer worden het hart, de longen en de bloedvaten gestimuleerd, waardoor de algehele conditie kan verbeteren.
Speciale schoenen zijn niet nodig voor het gebruik van een hometrainer, maar het is wel belangrijk om schoenen te dragen die voldoende grip bieden en goed aansluiten op de voet om blessures te voorkomen.

Bij hometrainers is het van belang om je goed te laten adviseren over onder andere de zwaarte van het vliegwiel en welke opties de hometrainer heeft betreft trainingsprogramma’s. Lees daarom alle ervaringen en tips op Sportfit voor het juiste advies. 

7 voordelen hometrainers

Er zijn verschillende voordelen van het gebruik van een hometrainer voor fitnessdoeleinden, zoals:

  1. Verbeterde cardiovasculaire gezondheid: Het gebruik van een hometrainer is een effectieve manier om je hart- en longfunctie te verbeteren en je cardiovasculaire gezondheid te bevorderen.
  2. Gewichtsverlies: Hometrainers kunnen helpen bij het verbranden van calorieën en vet, wat kan bijdragen aan gewichtsverlies.
  3. Gemak en toegankelijkheid: Je kunt op elk moment van de dag op een hometrainer trainen, ongeacht het weer, en zonder de deur uit te hoeven gaan.
  4. Laag blessurerisico: Hometrainers zijn relatief veilig voor je gewrichten en spieren, omdat ze een lage impact hebben en minder kans op blessures bieden dan sommige andere soorten fitnessapparatuur.
  5. Training voor het onderlichaam: Hometrainers richten zich voornamelijk op de spieren van je benen, zoals de quadriceps, hamstrings en kuitspieren, en kunnen deze versterken en vormgeven.
  6. Comfortabeler dan andere vormen van cardio: Hometrainers zijn comfortabeler voor je lichaam dan sommige andere vormen van cardio, zoals hardlopen of springen, en hebben een lagere impact op je gewrichten.
  7. Mogelijkheden voor intervaltraining: Met een hometrainer kun je gemakkelijk intervaltrainingen doen, wat een effectieve manier kan zijn om je conditie te verbeteren en je metabolisme te stimuleren.

Wanneer je op een hometrainer zit, belast je de gewrichten minimaal, zo is trainen met een hometrainer geschikt voor iedereen!

Type hometrainers

Hometrainers zijn er in 2 verschillende types. De eerste is de klassieke hometrainer en de andere is de ligfiets. Ze hebben allebei hun voor en nadelen.

1 Klassieke hometrainer
De klassieke hometrainer ken je onder andere van de sportschool. De houding op de klassieke hometrainer komt overeen met de normale fietshouding. Het is belangrijk om een actieve fietshouding te hebben, anders krijg je last van de onderrug. Voordeel is dat je gelijk je core-stability traint tijdens de workout.

2 Ligfiets
Naast de klassieke hometrainer kun je een ligfiets kopen. Het grote voordeel is de comfortabele fietshouding welke ergonomisch aanvoelt. Wanneer je sneller last van de rug krijgt is dit de beste keuze, aangezien de rug optimaal wordt ondersteund. Echter, train je het bovenlijf minimaal. Alles komt vanuit de benen. Wanneer je een fanatieke sporter bent, dan kun je beter gaan voor de klassieke hometrainer.

Kenmerken hometrainer

Een goede hometrainer kopen doe je na het bestuderen van de verschillende opties van de hometrainer. Let bijvoorbeeld goed of er een bidonhouder op de fiets zit en welke trainingsprogramma’s op de hometrainer zitten.

Weerstand
De weerstand tijdens het fietsen wordt geregeld door het remsysteem. Er zijn meerdere systemen beschikbaar, zoals de blokrem, de bandrem, de magneet of de inductie. Hieronder lees je meer over de verschillende systemen.

Remblokken
Net als bij een gewone fiets wordt de hometrainer afgeremd door de remblokken en zijn dus ook aan slijtage onderhevig. Mede vanwege deze slijtage zie je deze remsystemen bijna niet meer terug op de hometrainers.

Remband
Een hometrainer kopen met een remband die om het vliegwiel strak wordt getrokken is eenvoudig te eenvoudig voor een mooie aanbieding te krijgen. De remband zorgt voor de vertraging. Een dergelijk remsysteem maakt wel meer geluid.

Magneet of inductie
Niet mechanische remsystemen werken met een magneet of inductie. De afstand tot het vliegwiel bepaalt de mate van weerstand. Groot voordeel is dat deze systemen weinig geluid maken. Echter, zijn ze wel een stuk duurder. Kijk daarom snel op Sportzapper voor de beste aanbieding.

Aandrijving en vliegwiel
Elke hometrainer heeft een vliegwiel die door de sporter wordt bewogen. Dit gebeurt via tandwielen en een ketting of een V-snaar. Hoe groter het vliegwiel, hoe vloeiender de trapbeweging.

Zadel en stuur
Het zadel en net stuur bepalen in grote mate de zitpositie van de gebruiker. Om het lang vol te houden op een hometrainer is comfortabel zitten essentieel. Het zadel en stuur is in de meeste gevallen goed verstelbaar. Dan kan je afstand tussen de trapper en het stuur en zadel optimaal.