Full body workout

Roeitrainer kopen

Zowel in sportscholen als bij mensen thuis wordt de roeitrainer gebruikt als veelzijdig cardio-apparaat. Dit komt doordat je met een roeitrainer je hele lichaam kunt trainen.

24 aanbiedingen tot 46% korting

Tips roeitrainer kopen

De meeste mensen zijn bekend met de roeitrainer vanuit de sportschool. Tegenwoordig is dit apparaat ook verkrijgbaar om thuis op te trainen. Hierdoor maak je jouw workout een stuk laagdrempeliger! Gebruik een roeitrainer om je conditie te verbeteren, extra calorieën te verbranden of je spieren te verstevigen.

Type roeitrainers

De hoeveelheid weerstand waarmee je roeit bepaalt hoe zwaar jouw training is. Hoe meer weerstand, hoe zwaarder de training. Roeitrainers zijn aan de hand van verschillende weerstandssystemen in te delen in de onderstaande categorieën:

Hydraulische weerstand

Bij deze roeiers wordt de weerstand gecreëerd door cilinders die gevuld zijn met gas. Door de stand van de cilinder te veranderen, kan weerstand worden verhoogd of juist worden verminderd. Roeitrainers met een hydraulisch weerstandsysteem zijn in vergelijking met andere roeiers goedkoop, maar er zijn ook enkele nadelen aan dit systeem verbonden. Zo gaat het aanpassen van de weerstand erg moeizaam en is de roeibeweging minder soepel. Wanneer de kwetsbare cilinders kapot gaan is het erg kostbaar om deze onderdelen te vervangen.

Luchtweerstand

De weerstand bij de roeitrainer met luchtweerstand wordt bepaald door de kracht die wordt uitgeoefend op het apparaat. Zo kun je het jezelf moeilijker maken door harder aan de kabel te trekken. De luchtweerstand op het schoepenrad wordt dan verhoogd en het roeien zal zwaarder gaan. Door de verplaatsing van de lucht ontstaat er een geluid dat door sommigen als opzwepend wordt ervaren, maar door anderen juist als storend. Het is met deze roeitrainer moeilijk om zwaar te trainen met een laag tempo. Hier geldt immers hoe hoger het tempo waarmee je roeit, hoe meer weerstand. Net als bij de cilinder roeitrainers is de beweging die gemaakt wordt niet erg soepel en is de weerstand niet eenvoudig aan te passen.

Magneetweerstand

De weerstand is gemakkelijk aan te passen en vrij instelbaar bij de magneetgeremde roeier. Met een magneet langs het vliegwiel kan de weerstand heel eenvoudig worden aangepast. Door de magneet dichter tegen het wiel te plaatsen kan het roeien zwaarder worden gemaakt. Dit kan handmatig (magneetweerstand) of met een druk op de knop (elektromagneet). Het gewicht van het vliegwiel geeft enigszins een indicatie van de kwaliteit van de roeitrainer. Hoe zwaarder, hoe beter gaat hier niet altijd op.

Waterweerstand

Een met water gevulde trommel waar een schoep in is geplaatst zorgt bij dit systeem voor de weerstand. Hoe meer water in de trommel en hoe harder u trekt, hoe meer weerstand je zult ervaren. Een roeitrainer met waterweerstand is de beste simulatie van het echte roeien buiten op het water.

Kenmerken roeitrainer

Ergometer

Indien jouw roeitrainer is voorzien van een weergave van de prestatie in watt, wordt het apparaat een ergometer genoemd. Met een ergometer wordt de weerstand, oftewel het vermogen, zichtbaar op het display. Zo zie je de hoeveelheid arbeid die je verricht tijdens het roeien. De nauwkeurige berekening van de ergometer maakt het vergelijken van inspanningen in verschillende trainingsessies en op verschillende apparaten eenvoudig.

Gewicht van de roeitrainer

Een goede roeitrainer is onder andere te herkennen aan het gewicht. Doorgaans geldt de regel: hoe zwaarder het apparaat, des te degelijker. Een roeitrainer waar meer metaal dan plastic in is verwerkt verdient dan ook de voorkeur. Verder is het niet alleen belangrijk om te letten op het gewicht van het apparaat, maar ook op het maximale gewicht van de gebruiker. Een kwalitatief goede roeitrainer kan een gewicht tot 150 kilogram dragen.

Hartslagmeting

Door middel van ECG (elektrocardiogram) kun je jouw hartritme meten tijdens de training. De gegevens kunnen gekoppeld worden aan individuele trainingsprogramma’s op de roeitrainer. Eén van de manieren om jouw hartslag te meten tijdens het trainen, is via het handpulse systeem. Bij dit systeem zijn er sensoren op de handvaten geplaatst. Ook kun je jouw hartslag meten door middel van oorpulse, een polsmeter of een cardio pulse set. Een cardio pulse set bestaat uit een band voor om de borst en een apparaat dat aan de roeitrainer aangesloten kan worden (let op: niet iedere roeitrainer heeft zo’n aansluiting).

Wedstrijdelement

Om een cardiotraining wat aangenamer te maken, kun je een wedstrijdelement toevoegen. Dit kan tegen de computer, maar wanneer meerdere roeitrainers naast elkaar geplaatst zijn kan de strijd worden aangegaan met sportgenoten. Op deze manier maken roeiers ook gebruik van dit fitnessapparaat.

Roeitrainer kopen delen:

Voordelig roeitrainer kopen

Het eerste voordeel van de roeitrainer is dat het gehele lichaam gebruikt wordt tijdens het trainen met een roeitrainer. Dit is een voordeel omdat je dan niet allemaal verschillende apparaten hoeft aan te schaffen. Dit kan dus in budget schelen.

24 aanbiedingen tot 46% korting

Meer fitness kooptips

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.