Voetbalschoenen kopen - De perfecte fit

De perfecte fit

Voetbalschoenen kopen

Bij het kiezen van de juiste voetbalschoen is het belangrijk om te letten op het materiaal, welke ondergrond en juiste maat. Vaak vinden voetballers lichte voetbalschoenen erg prettig.

6.554 aanbiedingen tot 80% korting

5 tips voetbalschoenen kopen

Je kunt tegenwoordig bijvoorbeeld kiezen voor verschillende noppensystemen, materialen en nog vele andere belangrijke details. Met deze handleiding wordt die keuze een stuk gemakkelijker en hopen wij jou te helpen met het vinden van de juiste schoenen voor jou speelstijl.

1. Welke ondergrond?

De ondergrond waarop wordt gevoetbald is één van de meest bepalende factoren bij het kiezen van de juiste voetbalschoenen. De eisen waaraan een voetbalschoen moet voldoen op kunstgras zijn anders dan op natuurgras. Ook de hardheid van de bodem speelt een rol van invloed. De aanpassingen afhankelijk van de ondergrond zitten met name in de grootte en verspreiding van de noppen.

1. MG staat voor multiground.
Multiground schoenen hebben een combinatie van AG noppen en FG noppen, hierdoor kun je er zowel op kunstgras als op gewoon gras mee spelen. Met deze schoenen heb je altijd de juiste schoenen bij je!

2. IN staat voor indoor.
Indoorschoenen of zaalvoetbalschoenen zijn geschikt voor het gebruik in de zaal. Door het speciale patroon van de zool geeft deze een goede grip en dit zorgt voor veel bewegingsvrijheid op de houten of kunststof vloer.

3. AG staat voor artificial ground.
Deze voetbalschoenen zijn geschikt om mee op kunstgras te spelen. Kunstgras voetbalschoenen hebben korte noppen en daardoor kom je niet vast te zitten in het veld. De noppen zijn hard en gaan slijtage goed tegen.

4. TF staat voor turf.
Onder turfschoenen zitten veel korte noppen. De korte noppen zorgen voor een goede grip op een harde ondergrond zoals, kunstgrasvelden, gravelvelden of zelfs bevroren velden.

5. SG staat voor soft ground.
De SG schoen is geschikt voor het voetballen op zachte natte velden. Deze voetbalschoenen hebben lange, metalen schroefnoppen, die voor veel grip zorgen waardoor de kans op uitglijden aanzienlijk wordt verkleind. Deze schoen wordt veel gebruikt door keepers.

6. FG staat voor firm ground.
Deze schoenen hebben vaak een langwerpige of korte nop, dit zorgt voor veel grip op natuurgras. Of je een langwerpige of korte nop wilt, is een persoonlijke keus. De noppen zitten vast aan de zool en kunnen niet worden vervangen. Wij raden aan om de firm ground voetbalschoenen niet te gebruiken op kunstgras. De schoenen slijten sneller op kunstgras waardoor de fabrieksgarantie vervalt.

2. Schroefbare noppen

Steeds vaker beschikken voetbalschoenen over noppen die uit de schoen geschroefd kunnen worden. Het voordeel van dit type voetbalschoenen is groot: de schoenen en noppen zijn makkelijker schoon te maken en afhankelijk van de ondergrond kan een ander type noppen opgeschroefd worden. De noppen kunnen het beste met vaseline ingesmeerd worden voor ze worden opgeschroefd, omdat ze zo langer meegaan.

3. Juiste pasvorm

Voetbalschoenen moeten perfect passen. Koop je voetbalschoenen dus niet te klein of te groot. Een te ruime schoen vergroot de kans op enkelblessures, terwijl te krappe/smalle schoenen de kans op overbelasting van voetspieren en –pezen verhogen.

Welke modellen vallen breder?
De grote drie voetbalmerken – adidas, Nike en PUMA – hebben zowel smalle als bredere schoenvarianten in het assortiment. Vaak zijn de leren voetbalschoenen voor de bredere voet. Maar ook enkele kunststof of geweven varianten kunnen gedragen worden door spelers met brede voeten. Hieronder geven wij wat algemene richtlijnen per voetbalschoenenmodel.

  • Adidas Copa en Copa Mundial
  • Nike Phantom Vision, Phantom Venom en Tiempo
  • Puma Future


Welke modellen vallen smaller?

Voetbalschoenen kunnen ook in de breedte te strak zitten en dat heb je niet altijd direct door. Want de meeste consumenten denken dat voetbalschoenen wat uitlopen. Dit is echter niet in ieder geval zo, en is vooral van toepassing op de lederen varianten.

  • Adidas Nemeziz, Messi en X
  • Nike Mercurial


4. Let op het gewicht

Het gewicht is een belangrijke factor om de juiste voetbalschoenen voor jouw speelstijl te kiezen. Lichtere voetbalschoenen geven je het gevoel dat je sneller bent en meer op je tenen staat. Zwaardere voetbalschoenen voelen degelijker en meer beschermend aan. Het is een kwestie van smaak en beide alternatieven hebben hun eigen voordelen.

5. Welk materiaal?

Leer
Leren voetbalschoenen staan bekend om een heerlijke pasvorm. Normaal gesproken is leer het meest comfortabele materiaal. Bij voetbalschoenen wordt gebruik gemaakt van 2 soorten leer. Kangoeroeleer en kalfsleer.

Synthetisch
Synthetische voetbalschoenen zijn lichter en duurzamer dan leren voetbalschoenen en de laatste jaren zijn ze ook nog eens zachter en comfortabeler geworden.

Geweven
Geweven voetbalschoenen zijn de voetbalschoenen van de toekomst en bieden een “sok-achtige” pasvorm.

Voetbalschoenen kopen delen:

Voordelig voetbalschoenen kopen

Zo spelen het noppenpatroon, het materiaal, de pasvorm, de veldpositie én jouw speelstijl een belangrijke rol in het vinden van the perfect fit.

6.554 aanbiedingen tot 80% korting

Meer voetbal kooptips

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.