Beginnen met hardlopen - Loop je eigen afstand

Loop je eigen afstand

Beginnen met hardlopen

Beginnen met hardlopen is voor iedereen aan te raden. Geniet van het lopen in de mooie natuur met daarbij heerlijk weer. Wil je graag beginnen met hardlopen? Dan is het van groot belang dat je dit goed aanpakt.

33.031 aanbiedingen tot 70% korting
Is jouw goede voornemen om (weer) te beginnen met hardlopen? Goed idee! Maar loop niet te hard van stapel. Om overbelasting en blessures te voorkomen kun je je training het beste heel gedoseerd opvoeren"

Tips beginnen met hardlopen

Beginnen met hardlopen werkt geweldig tegen stress, het verbetert je conditie, je spiermassa, je longen en je algemene houding. Het grote voordeel is dat je niet helemaal naar de sportschool hoeft te gaan. Je trekt je outfit aan en je kunt direct vertrekken. De drempel om te starten is dus veel lager. Als jij lekker wilt beginnen met hardlopen dan hebben wij een aantal geweldige tips voor je die je op weg helpen.

1. Hardlooptraining

Hardloopdoelen

Voor beginnen met hardlopen is het belangrijk om je hardloopdoel te bepalen. Als je hardloopt om je conditie te verbeteren is het aan te raden om een hardloopschema te volgen of een hardloop-app die je helpt bij het afvallen door hardlopen.

Hardloopbegeleiding

Optimaal voorbereid zijn! Hardlopen is ontzettend leuk, maar het mooiste is het als je vooruitgang ziet. Als je jezelf een doel gesteld hebt is het soms lastig om daar goed naartoe te werken. Hardloopbegeleiding helpt je om optimaal voorbereid aan de start te staan.

5 hartslagzones - Haal meer uit je training
Sportzapper

5 hartslagzones

Sporters kunnen hartslagzones aanhouden om meer uit hun training te halen zoals het verbeteren van de conditie of meer focus op het verbranden van vet.

Lees meer »

Hardloopblessures

Om hardloopblessures te voorkomen is het daarom vooral belangrijk dat je rustig opbouwt met het lopen en gebruik maakt van een warming-up. Aangezien je jouw conditie bij hardlopen sneller opbouwt dan de rest van je lijf, loop je als snel te lang of te vaak. Het geheim is dus om altijd rustig te beginnen en langzaam verder te gaan. Je kunt hierbij bijvoorbeeld gebruik maken van een hardloopschema of een sportcoach.

Meniscus klachten - Kniebrace extra stabiliteit
Sportzapper

Meniscus klachten

De meniscus heeft als functie schokdemping en stabiliteit voor de knie. Door een beschadiging of scheur in de meniscus, kan dit veel ongemak en pijn veroorzaken.

Lees meer »
Jumpers knee - Juiste hulp voorzien
Sportzapper

Jumpers knee

Een jumpers knee komt voornamelijk voor in sporten waarin veel gesprongen wordt, zoals basketbal, korfbal en volleybal. Met de juiste kniebrace wordt de knie ondersteund en beschermd.

Lees meer »
Lopersknie - Kniebrace voor ondersteuning
Sportzapper

Lopersknie

De lopersknie komt veelal voor bij hardlopers. Hardlopen is een zware sport voor de knieën. Bij elke stap die gezet wordt moeten de knieën de krachten die hierbij vrijkomen opvangen.

Lees meer »

2. Uitrusting

Hardloopschoenen

De juiste hardloopschoenen, aangepast aan jouw voettype voorkomt vervelende blessures en biedt veel meer loopplezier. De ondergrond waarop je loopt bepaald ook welke hardloopschoenen het meest geschikt zijn. Bekijk de aanbiedingen.

Sporthorloge

Het plezier van het sporthorloge komt zeker naar voren na jouw run. Je hebt inzicht in jouw prestaties en kunt deze analyseren en delen met vrienden en familie.

Hardloopschoenen kopen - Vind de juiste pasvorm
Sportzapper

Hardloopschoenen kopen

Het dragen van de juiste schoenen tijdens het hardlopen is van groot belang. De juiste hardloopschoenen voorkomen blessures en zullen jouw prestaties verbeteren.

Lees meer »

3. Hardloopkleding

Hardloopkleding is gemaakt van synthetische stof, zoals polyester, lycra of nylon. Dit technische materiaal is licht van gewicht en heeft speciale eigenschappen die ervoor zorgen dat het vocht weggevoerd wordt van je huid. Zo blijf jij droog en warm.

Activity tracker kopen - Inzicht in jouw bewegen
Sportzapper

Activity tracker kopen

Een Activity Tracker is een beweginssensor die je om je pols draagt. Een tracker meet je dagelijkse activiteiten zoals stappen en trappen. Met de uitgebreider trackers meet je ook hartslag, afgelegde afstand, GPS en je slaap.

Lees meer »
Hardloopbroek kopen - Vrij kunnen bewegen
Sportzapper

Hardloopbroek kopen

Een hardloopbroek is ontworpen om perfect aan te sluiten op het lichaam. Hierdoor wordt het hardloop plezier verhoogd en ben je beter in staat je persoonlijke doelen te realiseren.

Lees meer »
Sportzapper

Hardloopsokken kopen

Het belang van goede hardloopsokken wordt door veel lopers nog vaak onderschat. De juiste sokken voor hardlopers zijn ademend, naadloos, zorgen voor grip en veroorzaken geen irritatie tijdens het lopen.

Lees meer »

4. Bestemmingen

Een makkelijke manier om nieuwe hardlooproutes te leren kennen is door je in te schrijven voor een hardloopevenement. Tijdens de wedstrijd hoef je niet na te denken over welke kant je op moet want de route is natuurlijk al helemaal uitgestippeld door de organisatie.

Je kunt hardloop apps ook gebruiken om andere hardlooproutes te ontdekken. Je kunt namelijk kijken welke runs hardlopers in een bepaalde groep hebben gelopen. Daarnaast kan je ook nieuwe routes ontdekken door routes te bekijken van hardlopers die over hetzelfde segment hebben gelopen.

Marathon Londen - De marathon die iedereen wil lopen!
Sportzapper

Marathon Londen

De Virgin Money Marathon Londen trekt marathonlopers uit alle windstreken aan. En geef ze eens ongelijk: vanaf de start in Greenwich staat er elke kilometer steeds meer publiek.

Lees meer »
Marathon Dublin - Het grootste stadspark van Europa
Sportzapper

Marathon Dublin

U2, Guinness bier en die typische gastvrijheid horen net zo bij Ierland als een passie voor sport. Vandaar dat de marathon van Dublin steeds populairder wordt.

Lees meer »
Halve marathon Berlijn - Vlak en dwars door de hipste stad van Duitsland
Sportzapper

Halve marathon Berlijn

Het parcours? Snel, vlak en dwars door de hipste stad van Duitsland. Van start tot finish is alles hier perfect georganiseerd. Tijdens jouw 21,0975 kilometer juichen duizenden toeschouwers je langs de route toe.

Lees meer »

5. Extra tips

Hieronder staan kort de belangrijkste dingen beschreven om je hardlopen leuk te houden.

Doe een warming-up en cooling-down

Pak wat extra tijd voor en na je training om op temperatuur te komen met de warming-up. Begin eerst rustig met wandelen of joggen. Na een minuut of vijf kun je wat dynamische oefeningen doen als knieheffen, hakken-bil of kruispassen. Vergeet niet de cooling-down met rustig uitwandelen om de afvalstoffen af te voeren.

Let op je lichaamshouding

Veel beginnende lopers hebben de neiging om naar hun voeten te kijken tijdens het lopen. Dat zorgt ervoor dat je wat meer voorovergebogen loopt. Probeer 3-4 meter vooruit te kijken en rechtop te lopen met je borst vooruit en schouders ontspannen.

Training opbouwen

Begin in ieder geval altijd rustig met het opbouwen van hardlopen! Ren niet in één keer 5 kilometer. Ook als je dat conditioneel wel aankunt is het niet verstandig. Het vergt een opbouw van training. Spieren en pezen moeten gewend raken aan de druk die erop wordt uitgeoefend, tijdens het lopen.

Afstand gaat boven snelheid

Focus je in het begin niet direct op je snelheid, maar op de duur van je training. Loop in een rustig tempo, de snelheid komt later wel. Je moet tijdens je 1e trainingen nog kunnen praten, zonder snel in ademnood te komen.

Behoud je motivatie

Motivatie zorgt ervoor dat je van de bank komt, je hardloopkleren aandoet en ook daadwerkelijk gaat hardlopen. Moet je wel de juiste motivatie weten te vinden. Je blijft hardlopen wanneer je motivatie uit meerdere beweegredenen komt. Wordt de ene beweegreden wat wankel (bijvoorbeeld tegenvallende resultaten), dan heb je nog steeds goede, andere redenen om door te gaan.

Beginnen met hardlopen delen:

Share on facebook
Share on pinterest
Share on twitter
Share on whatsapp

Loop je eigen afstand

Ren niet in één keer 5 kilometer. Ook als je dat conditioneel wel aankunt is het niet verstandig. Het vergt een opbouw van training. Spieren en pezen moeten wennen aan het hardlopen

33.031 aanbiedingen tot 70% korting

Meer hardlooptips

5 hartslagzones - Haal meer uit je training
Sportzapper

5 hartslagzones

Sporters kunnen hartslagzones aanhouden om meer uit hun training te halen zoals het verbeteren van de conditie of meer focus op het verbranden van vet.

Lees meer »

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *